• FØLGER SAKEN: Ruben Håvik fra Sund i Hordaland.

    FOTO: SCANPIX

- Aldri i tvil om at jeg ville følge rettssaken

- Jeg var aldri i tvil om at jeg ville følge rettssaken, sier 23 år gamle Ruben Håvik fra Sund i Hordaland.

Mandag morgen var han en av mange overlevende som møtte opp i Bergen tinghus for å følge rettssaken fra Oslo på storskjerm.

- Jeg vil følge rettssaken den første uken, og så får jeg vurdere hvor mye jeg vil være til stede i ukene framover. Når retten skal behandle det som skjedde på Utøya, vil jeg nok være der, sier Ruben Håvik.

Eksamen og rettssak

Håvik går på skole og skal ha eksamener i mai. Han tror det skal gå greit, selv om han kommer til å bruke en del dager i retten framover.

Mandag var en spesiell dag, men han forteller at han ikke har gruet seg til å se og høre tiltalte.

- Jeg så aldri gjerningsmannen på Utøya, men jeg hørte ham skrike at folk skulle komme fram. Og så skjøt han dem, forteller Ruben.

Vakt på øya

Han var vakt på Utøya den 22. juli. Da han hørte smell et annet sted på øya, trodde han det var noen som lekte med kinaputter. Han var på vei for å stanse leken da en livredd mann kom løpende og ropte at alle måtte gjemme seg.

Han forsto at det var alvor og hjalp til med å advare folk i kafébygget. Deretter gjemte han seg i skogen. I halvannen time hørte han skrik og skyting forskjellige steder på øya.

To rettssaler

Les også

Anerkjenner ikke retten

Anders Behring Breivik åpnet med å slå fast at han ikke anerkjenner retten.

Les også

DRAPSFORKLARING: Som tiltalt har Anders Behring Breivik lov til å forklare seg om og argumentere mot hvert enkelt punkt i tiltalen. I tillegg til de 77 drepte, er drapsforsøkene på 42 hardt skadede også tatt med i tiltalen.

Dette får Breivik si i vitneboksen

I dagevis skal Anders Behring Breivik forklare seg om motivet bak og gjennomføringen av 22. juli. Eksperter tror dommerne vil tillate mye før han blir klubbet ned.

Bergen tingrett har lagt til rette for pårørende, etterlatte og overlevende fra Utøya i to rettssaler. Der var det adgangskontroll av politi og rettsbetjenter slik at ikke uvedkommende slapp inn.

Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 unge kom levende fra tragedien.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra 22juliSlik rammet 22. juli

50 historier: Slik ble de rammet av terroren.


Dette skjedde i Oslo

Anders Behring Breivik om «point of no return».


Dette skjedde på Utøya

Slik var massedrapsmannens rute på Utøya.


Spørsmål om rettssaken?

Hvem, hva, hvor og når i rettssaken mot Breivik.


Dette er aktørene

Dette er aktørene i det største rettsoppgjøret i Norge etter 2. verdenskrig.