Ytterligere 12.000 ansatte blir rammet om situasjonen ikke endrer seg. Det kommer fram i en fersk undersøkelse blant Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjons (HSH) medlemsbedrifter.

– Nå har butikkene kuttet ut deltidshjelpen og begynner å si opp folk. Det er dramatiske tall vi ser her nå, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH til Aftenposten.

Undersøkelsen viser at én av fire bedrifter skal gjennomføre eller planlegger nedbemanninger. I tillegg er ytterligere én av tre i beredskap og vurderer oppsigelser løpende. I alt er det rundt 330.000 ansatte i handelsnæringen i Norge.

– Nå får det ikke bare konsekvenser for dem som jobber i butikkene, men også for dem som jobber innenfor lager og transport, sier Madsen.

Hun legger til at handelen fram til i sommer fremdeles slet med det motsatte problemet, nemlig hvordan de skulle få tak i nok mennesker.

Verst er situasjonen i byggevare-, jernvare- og annen bygg- og anleggsrelatert handel. Her sier 33 prosent av bedriftene at de gjennomfører eller planlegger nedbemanninger.