Minst 175 av de 200 kronene som minneboken koster går til 22. juli-fondet, som skal gå til gjenreising av Utøya.

- Boka tar vare på en følelse. Og den bidrar til at vi ikke glemmer så fort, sier informasjonssjef i Gyldendal forlag, Bjarne Buset. Han snakker om 152 sider med minner etter den verste tragedien som har rammet Norge etter andre verdenskrig. Minnene etter 22. juli er samlet mellom to permer i boken «Mitt lille land» og lanseres 5. september.

Det er Aschehoug og Gyldendal forlag som har gått sammen om boka, etter at begge forlagene hadde relativt like ideer til en minnebok etter tragediene.

Alt fra trykkeri, fotografer og bokhandlere har stilt opp gratis, og det er årsaken til at så mye av utsalgsprisen kan gå til fondet.

Teoretisk kan det bli mer, men det er avhengig av at boka selger godt, sier Buset - som ikke ønsker å spekulere i hvor mye boka kan selge.

Hundrevis av henvendelser

- På generelt grunnlag er vi takknemlige for alle prosjekter som enten bidrar til gjenreisning av Utøya eller hedring av ofrene, sier prosjektleder for 22. juli-fondet, Jørgen Frydnes.

Han er takknemlig både for pengene som kommer fra boken «Mitt lille land» og fra andre prosjekter som donerer penger til fondet.

Men prosjektlederen er opptatt av at de som bruker fondet i sin markedsføring av produktet også skal gi mest mulig av overskuddet til formålet.

Han forteller at de har hatt hundrevis av små og store henvendelser om initiativ til å gi penger til fondet etter 22. juli. Initiativene er alt fra barn som vil selge vafler, til basarer og konserter.

Og fondet vokser seg stadig større. Bare den siste uken har det vokst fra 3,2 millioner kroner til 4 millioner kroner. Det meste av denne økningen har kommet fra en rekke mindre initiativer og gaver fra hele landet.

- Og det setter vi veldig stor pris på. Både initiativet, pengene og omtanken, sier Frydnes. Og selger «Mitt lille land» godt vil det gi mer klingende mynt i kassa.

Nøye gjennomtenkt

- Det har blitt en fin samling, mener informasjonssjef i Gyldendal. Han forklarer at det som har kommet med i boken er nøye gjennomtenkt.

- Vi har bevisst ikke ønsket å ha noen bilder av gjerningsmannen. Hans navn er ikke engang nevnt. Og vi har ikke ønsket å ha med bilder av de vondeste situasjonene, sier Buset.

Han mener ikke at dette skal glemmes, men sier at det som skal huskes først og fremst er den positive kraften og samholdet. Og selvfølgelig minnet og sorgen.

Boka inneholder mest bilder, men også sitater som har gjort inntrykk, de viktigste talene og appellene og sangene som ble sunget de første dagene av sorgen.

Det har blitt en fin balanse, mener Buset.

Ifølge forlagene skal boken vise den positive siden av den sorgtunge opplevelsen. Fra sommeren vi valgte å besvare råskap med varme - og hat med kjærlighet. (©NTB)