Ålen sentrum så ut som et vassdrag tirsdag morgen. Rundt 2000 beboere i Ålen våknet til et vått mareritt etter at Gaula gikk langt over sine bredder. Mange bruer i Holtålen kommune var ødelagt etter flommens herjinger, skriver adressa.no.

På et tidspunkt var Ålen sentrum helt isolert på grunn av stengte veier, men nå er veiene åpnet i retning Røros.

— Nå er det bare stengt mellom Ålen og Haltdalen på fylkesvei 30, sier Ingar Engan, avdelingsingeniør på vann- og avløp ved Holtålen kommune.

Ni evakuert

I løpet av natten og morgenen ble ni evakuert og tatt hånd om av kriseteam på kommunesenteret i Ålen.

I tillegg sitter 16 personer flomfast rett sør for Ålen sentrum, men disse er ikke i fare, opplyser politiet i Sør-Trøndelag.

— Det går bra med folk, og det er ikke meldt om noen personskader, sier Engan.

Flommen har ført til at kommunen er i en slags unntakstilstand. Barnehager og SFO er stengt, det samme er butikkene etter at flere sliter med store oversvømmelser i lokalene sine.

Kriseberedskap i hele kommunen

— Vi er i kriseberedskap, og heldigvis er eldresenteret operativt foreløpig. Dette er en naturkatastrofe som vi begynner å få kontroll over. Det er ingen grunn til panikk, og jeg synes folk har vært rolig og behersket. Det er store materielle skader selvsagt, på både infrastruktur og bygninger.

Holtålen kommune har bedt om at innbyggerne i hele kommunen koker vannet før de drikker det.

— Det er så mye overflatevann, og det kan jo komme en del ulumskheter. Harepest er jo et kjent fenomen for tiden, påpeker Engan.

Haltdalen og Aunegrenda vassverk var midlertidig ut av drift, men er nå i funksjon igjen

— Vi har selvsagt fått mange telefoner og henvendelser, men jeg synes det har gått pent og pyntelig alt tatt i betraktning. Det er fornuftige folk oppi dalen her, skryter Engan.

VASKET BORT: Det er store materielle skader, men ingen personer har blitt skadd i den dramatiske flommen.
GEIR TØNSET