— Det var tjåke fullt og 500-600 mennesker til stede på et møte da partileder Carl. I Hagen holdt et foredrag for nordmenn i området i forkant av stiftelsen. Vi har allerede tegnet 100 nye partimedlemmer, sa generalsekretær Geir Moe i Frp til NTB mandag kveld.

Tidligere fylkesformann i Nord-Trøndelag Frp, Olav Bratberg, er valgt til leder i Frps lokallag i Torrevieja. Onsdag følger partiet opp og danner sitt andre spansk-norske partilag i Alfaz del Pi, der det i likhet med Torrevieja også bor mange nordmenn.

Det er to hovedformål med å danne partilag i Spania, forteller Moe. Det ene er å markedsføre Frps politikk til nordmenn i Spania, og det andre er å engasjere seg i de problemene som nordmenn møter når de bosetter seg i landet. Det kan for eksempel være problemer i forhold til folkeregisterregistrering, til folketrygd, pensjon og barnetrygd.

Vil rydde opp

— Nordmenn som bosetter seg i Spania, møter en rekke praktiske problemer som vi vil forsøke å rydde opp i. Vi vil få signaler fra nordmenn om hvilke problemer de møter i forhold til både norske og spanske myndigheter, sier Moe.

Norske statsborgere som bosetter seg fast i Spania, kan delta i stortingsvalg og dermed være med på å styrke partiet i Norge, mener Moe. Men det er mange nordmenn som bare bor i Spania en del av året, og som derfor i langt større grad beholder kontakten med hjemlandet, påpeker han.

Sympatiserer med Frp

Moe har tidligere sagt at de spanske partilagene ikke får den samme status som partilagene i Norge. Det er ikke slik at de skal drive politisk virksomhet i forhold til de spanske myndighetene, og det er ikke meningen at Frp skal stille til valg i Spania.

— Men det kan bli aktuelt å la de spanske lokallagene sende observatører til landsmøtene i Frp, sier Moe.

Både Moe og partileder Carl I. Hagen har bolig i Torrevieja. Moe sier han har møtt mange nordmenn på Costa Blanca som sympatiserer med Frp.

(NTB)