Det var inngangen til den stille uken, mandag 5. april i fjor. Like etter klokken 08.00 ble Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger sentrum ranet for anslagsvis 60 millioner kroner. Da ranerne flyktet fra Domkirkeplassen, etterlot de seg polititjenestemannen Arne Sigve Klungland skutt og drept.

Tirsdag blir det to markeringer i politihuset i Stavanger i forbindelse med ettårsdagen for drapsranet, hvor blant andre justisminister Odd Einar Dørum deltar. Arne Sigve Klungland vil da motta en post mortem heltemedalje.

NOKAS-ranet innledet en av norgeshistoriens mest omfattende etterforskninger. I løpet av året som er gått, er 18 menn og en kvinne siktet for ranet eller medvirkning til ranet. 19. september starter rettssaken i Stavanger tingrett.

19 siktet

Rundt 70 etterforskere har jobbet iherdig i ett år med ranssaken. Etterforskningsgruppen har tidvis talt over 100 etterforskere. Bit for bit har politiet fått de fleste brikkene på plass. I alt 19 personer er siktet for NOKAS-ranet. 16 av dem er pågrepet, mens tre er etterlyst.

En måned etter det brutale ranet i Stavanger, ble fire menn etterlyst av politiet. Kjell Alrich Schumann (38) ble pågrepet kort tid etter. David Aleksander Toska (29), Ridvan Halimi (25) og Jusuf Hani (24) er fremdeles på frifot.

26-åringen Metkel Betew ble også etterlyst, og pågrepet like etter på flyplassen i Frankfurt i Tyskland.

I fjor sommer ble også Erling Mathias Havnå fra Arendal siktet og fengslet, og i november pågrep politiet Toskas 29 år gamle samboer.

Roller

Innen sommeren blir det klar hvor mange av de siktede som blir tiltalt for ranet. Så langt er 17 siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran med døden til følge, mens to er siktet for grovt ran.

Det er likevel ikke sikkert at tiltalen blir likelydende. 11-12 deltok i selve ranet, noen holdt vakt og andre har hjulpet til under flukten. Bare fire av de siktede er sluppet fri fra varetekt. Elleve menn og en kvinne sitter i varetekt i ni forskjellige fengsler fra Trondheim til Kristiansand.

Den første pågripelsen kom allerede dagen etter ranet. Tre menn av albansk opprinnelse ble pågrepet i Göteborg i Sverige. En av dem sitter fremdeles varetektsfengslet, men siktelsen er opprettholdt mot alle tre.

To uker etter ble eieren og innehaveren av Spy Shop i Oslo siktet og varetektsfengslet. De to er løslatt, men fremdeles siktet.

Taushet

Det har vært mange harde tak underveis i NOKAS-saken. Mange av de siktede har sittet varetektsfengslet med strenge restriksjoner. Årsaken er at de fleste av de siktede ikke har villet forklare seg.

Politiet har også skjermet all informasjon de har i saken ved å kreve taushetsplikt av forsvarerne. Det har ført til flere runder med kjæremål, helt til Høyesterett.

Selv om politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon i saken, er det klart at etterforskningen har gitt tekniske bevis mot flere av de siktede. Politiet har funnet masker som er brukt under ranet. Det er også gjort funn på våpnene som sannsynligvis ble brukt av ranerne. Automatgeværene ble funnet i Drammens-området i fjor høst.

Rettssak

Politiet har ikke tatt noen sjanser når de siktede i NOKAS-saken er blitt fremstilt for varetektsfengsling. Rettslokaler og omkringliggende gater har vært bevoktet med bevæpnet politi. Når rettssaken starter 19. september, vil sikkerheten være særdeles skjerpet.

Selv om det er usikkert hvor mange av de 19 siktede som blir tiltalt, blir NOKAS-saken vanskelig å håndtere for Stavanger tingrett. Det blir mange aktører med tiltalte, forsvarere og presse. Rettsforhandlingene må derfor flyttes ut av Tinghuset. Av hensyn til sikkerheten, vil det ikke bli gjort kjent hvor retten skal settes før tidligst til sommeren. Det er satt av tre måneder til rettssaken.

NTB

<b>19 SIKTET:</b> Tirsdag er det ett år siden det brutale NOKAS-ranet i Stavanger. Her fra en overvåkingsvideo fra banklokalene, som viser ranerne i aksjon.<br/> ARKIVFOTO: ØRN E. BORGEN, SCANPIX