Kinesiske myndigheter mener at årets nobelprisvinner, demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, er en kriminell som på ingen måte fortjener den gjeve prisen.

Derfor har Beijing-myndighetene lagt sterkt press på andre land for at de ikke skal delta på Nobel-seremonien i Oslo Rådhus på fredag. Kina har blant annet varslet «konsekvenser» for de land som stiller opp i Rådhuset.

Tirsdag ble det klart at hele 19 land har valgt å holde seg borte fra seremonien. 44 ambassader har takket ja, ifølge Nobelkomiteen .

2x 2008

Disse landene er invitert, men har avslått invitasjonen:

Kina, Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko.

Tallet er nesten dobbelt så høyt som de ti som avsto fra å delta på seremonien i 2008, da finske Martti Ahtisaari fikk prisen. I fjor, da USAs president Barack Obama vant prisen, kom alle som ble invitert.

Andre grunner

Den kinesiske ambassaden har, ifølge Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad, ikke svart på invitasjonen de har mottatt.

— All post vi sender dem, returneres uåpnet, sier han.

Han presiserer at ikke alle land som avslår å møte opp på fredag gjør det på grunn av press fra Kina.

— Noen har helt andre grunner til at de velger å la være å komme, sier han, og nevner Marokko og Irak som eksempler.

- 100 land støtter Kina

Mange land har ikke ambassade i Oslo og er derfor ikke nødvendigvis invitert. Dette har fått Kina til å trekke slutningen at svært mange av verdens land står på Beijing-myndighetenes side.

— Dere kan se svært klart at et stort flertall av verdenssamfunnet ikke kommer til å delta på seremonien. Over 100 land støtter oss, sier Jiang Yu, talskvinne for kinesisk UD, under en pressekonferanse i Beijing tirsdag.

Hun omtalte alle som støtter fredspristildelingen som «klovner», ifølge Dagbladet.no .

«Anti-Kina-farse»

Samtidig avfeide hun alle forsøk på å sammenligne årets fredspris med den Carl von Ossietzkys fikk i 1935.

— De i Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd, sa hun.

Ossietzky satt i en konsentrasjonsleir i Nazi-Tyskland da han ble tildelt prisen, og ble nektet av Hitler å reise til Oslo for å motta diplomet og pengene. Samtidig frarådet tyskerne andre land fra å delta på seremonien, som ble gjennomført i 1936.

Den norske kongen, Haakon VII, var blant dem som valgte å avstå.