Siden tirsdag i forrige uke har Marius Steinsland (17) og Andreas Hafstad (17) vært på utplassering fra kokkelinjen på Årstad videregående skole til Hurtigruteskipet MS Trollfjord.

— På lørdag forsov vi oss, og klokken ti vekket sjefkokken oss med beskjed om å pakke sakene våre og komme oss av båten, forteller Steinsland.

Begge guttene er elever på kokkelinjen VK1 på Årstad videregående skole, og skulle etter planen vært med Trollfjord hele rundturen til Kirkenes, og tilbake til Bergen. I stedet endte turen på Finnsnes i Troms. Ingen av guttene hadde tidligere vært der.

— Hvis fortellingen til guttene stemmer, er ikke dette holdbart. Det går ikke an å behandle skoleungdom på denne måten, sier faren til Marius Steinsland, Helge Magnar Steinsland.

Se våre webkamera fra Hurtigruten

Måtte dra til Tromsø

Ifølge guttene hadde de også tidligere i uken vært borte fra jobb en dag. Dette skyldtes, ifølge dem, at de hadde hatt magetrøbbel.

— Vi var i land i Molde og spiste kebab og dagen etterpå var vi dårlige begge to, forteller Hafstad.

Etter at Trollfjord dro fra Finnsnes, uten guttene, dro de to videre til Tromsø med hurtigbåt. Derfra fikk de komme ombord på en sørgående hurtigrute, og skal etter planen komme tilbake til Bergen på onsdag.

— Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre, jeg hadde ikke så mye penger, men fikk tak i min far som kunne overføre litt til meg, sier Steinsland.

Det var etter at de hadde vært i kontakt med læreren sin og foreldrene, de fikk ordnet med plass på en båt som nå tar dem sørover igjen.

- Veldig kaldt

Læreren til guttene på Årstad skole sier at han venter en rapport fra Hurtigruten på mandag, og at de ikke ønsker å kommentere saken før den er klar.

17-åringene er imidlertid svært misfornøyd med behandlingen de hevder de har fått.

— Da vi kom ombord fikk vi ikke noen ordentlig runde på båten, vi ble bare satt rett til å jobbe, sier Hafstad.

De synes begge to det er svært rart at de ble satt i land et sted de aldri hadde vært før.

— Det var veldig kaldt der, og Hurtigruten som gikk sørover dro ikke fra Tromsø før klokken halv to om natten, forteller de.

Helge Magnar Steinsland, far til Marius, er selv fisker og skjønner at det går an å bli overgitt over ungdom som skal jobbe til sjøs.

— Det høres likevel ut som dette har gått litt over stokk og stein, hvis historien til guttene stemmer, sier han.

Han mener at hvis problemet var at de hadde forsovet seg, burde det ha gått an å løse det på en annen måte enn å sette dem i land.

Ikke mer hurtigrute

Helge Magnar Steinsland understreker samtidig at da han var i kontakt med Hurtigruten, var det en annen versjon enn guttenes han fikk høre.

— De fortalte at guttene hadde gått i land på egen hånd, uten å få beskjed om å forlate skipet.

Da BT snakket med guttene på telefon søndag kveld var de i Svolvær, og holder fast på sin versjon av historien.

— Det var en veldig enkel og grei beskjed vi fikk, og den var å komme oss i land, sier Hafstad.

Men han er ganske sikker på at de ikke skal reise med Hurtigruten igjen. Dessuten har de plukket opp en og annen lærdom på veien.

— Vi skal i hvert fall ikke forsove oss igjen.