— Det var et kjempesmell, forteller et øyenvitne om eksplosjonen i leiligheten i første etasjen i en boligblokk på Grorud i Oslo.

Det var fem ungdommer på mellom 16 år og 20 år som var til stede i leiligheten da det smalt. To av dem var jenter på 16 år og 17 år.

Den 19 år gamle storebroren ble brakt til Ullevål universitetssykehus straks etter ulykken og lå natt til torsdag på operasjonsbordet. Sykehuset opplyser til NTB at mannen er påført alvorlige skader i hodet og ansiktet samt bruddskader, men at tilstanden hans er stabil.

Kvinner til stede

En 20 år gammel mann og de to jentene ble brakt til politihuset for avhør.

— De tre er fysisk uskadd, og de sitter i avhør nå, opplyser operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB ved 1-tiden natt til torsdag.

Det var flere naboer som ringte politiet etter at det smalt i leiligheten som ligger i første etasje i en treetasjes boligblokk på Grorud i Oslo. En av dem som ringte meldte at det var en stor eksplosjon.

— Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 22.25, opplyser operasjonsleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til NTB.

Det var de to brødrene som bodde i leiligheten. Det var i stuen eksplosjonen hadde skjedd. Et vindu i leiligheten blåste ut.

Evakuert

Ungdommer samlet seg ved stedet utover natten da nyheten om hva som var skjedd ble kjent. De er venner og kjente av brødreparet og mange gråt og var svært oppbrakt.

Alle beboere i boligblokken ble evakuert etter eksplosjonen. Også naboer i boligområdet på Grorud ble varslet av politiet om at de bør holde seg innendørs. Den omkomne 17-åringen ble liggende igjen i leiligheten i påvente av at stedet skulle klareres av bombeeksperter.

Personell fra bombegruppa ved Oslo politidistrikt entret leiligheten 00.37, utstyrt med hjelmer og tungt beskyttelsesutstyr.

— De har funnet en rørliknende gjenstand som de ikke vet hva er, men som de frykter kan inneholde eksplosiver, opplyser operativ uteleder Dag Henning Østby til NTB ved 2-tiden.

Brannbiler sto klar utenfor bygningen da røret skulle undersøkes nærmere. Det ble også hentet inn bistand fra Nedre Romerike brannvesen. Og alle skuelystne og pressen og fotografer ble flyttet unna. Gjenstanden ble fraktet ut av leiligheten og tilintetgjort.

— Den inneholdt ett hvitt pulveraktig stoff, opplyste Østby.

Imidlertid var det flere flasker og beholdere inne i leiligheten med ukjent innhold i. Og Politiet tok kontakt med eksterne kjemikere for å undersøke hva dette var og om det kunne utgjøre en potensiell fare.

Ved 2.30-tiden regnet politiet situasjonen for å være under kontroll. Sperringene som holdt nysgjerrige borte fra området ble redusert ved 3-tiden og politiets teknikere gikk så i gang med arbeidet inne i leiligheten.

PST koblet inn Ifølge Aftenposten.no var det trolig en hjemmelaget bombe som detonerte, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble koblet inn i saken.

Kristin Lund, som bor i tredje etasje i blokken, var hjemme da det smalt.

— Det var et kjempesmell, og jeg løp til vinduet for å se hva det var. Da jeg åpnet døra ut til gangen kjente jeg lukten. Folk løp, snakket og gråt. Fra kjøkkenvinduet så jeg blodige folk bli båret ut på bårer, sier Lund til NTB.

Ifølge Aftenposten.no skal det ha blitt liggende et sprenglegeme utenfor boligblokken.

En mann omkom og en 19 år gammel mann ble alvorlig skadd i en eksplosjon i en leilighet i Hagelundveien på Grorud i Oslo sent onsdag kveld. Politi og ambulanse utenfor inngangspartiet til blokken. FOTO: SCANPIX
Flere skremte naboer ringte politiet etter at det smalt i leiligheten som ligger i første etasje i en treetasjes boligblokk på Grorud i Oslo. En av dem som ringte meldte at det var en stor eksplosjon. FOTO: SCANPIX