Fredag kveld var ingen pågrepet i saken.

Skyteepisoden skjedde ved Hvalstad mottakssenter fredag morgen. Et prosjektil som ble avfyrt utenfra, gikk gjennom veggen og traff den 16 år gamle beboeren ved mottakssenteret.

Politiet tror ikke skuddet ble avfyrt ved et uhell. De kriminaltekniske undersøkelsene ble avsluttet fredag ettermiddag. Saken etterforskes som en straffesak, men så langt er ingen gjerningsperson pågrepet.

_**Les også:

— Ikke tilfeldig mål**_

– Vi legger til grunn at det er benyttet et grovkalibret våpen fra distanse. Ut fra de kriminaltekniske undersøkelsene har vi gjort oss opp en mening om hvor dette stedet kan være. Men det ønsker vi ikke å si noe om av hensyn til etterforskningen, forteller politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Livstruende

16-åringen var ved bevissthet da politiet kom til stedet. Han ble fraktet til Ullevål universitetssykehus, hvor han ble operert.

– Skadene er livstruende. Ifølge kirurgene er det utsikter til nye operasjoner, sier politiinspektøren.

Politiet i Asker og Bærum engasjerte alle disponible ressurser i saken, og politidistriktet fikk dessuten bistand fra beredskapstroppen og et politihelikopter fra Oslo politidistrikt.

Det er flere vitner som har hørt skudd i området torsdag kveld og fredag morgen, og politiet var fredag i gang med vitneavhør.

Gjennom veggen

Politiet har konstatert at flere prosjektiler har truffet to av bygningene ved asylmottaket. Det kan være snakk om et våpen med kaliber 7,62.

Kaliber 7,62 er vanlig i jaktvåpen og militære våpen som AG-3 og AK-47. Politiet ville fredag ettermiddag ikke si noe sikkert om hvilken våpentype det kunne være snakk om.

Kula som traff 16-åringen, gikk gjennom veggen og inn i asylmottaket.

– Det er ingen holdepunkter for å si at vi har noen løpende trussel når det gjelder publikum. Folk flest kan følge en vanlig hverdagstilværelse, sier politiinspektør Aas, som opplyser at politiet kommer til å styrke patruljeringen i området i helgen.

For mindreårige

De øvrige beboerne på asylmottaket er samlet og blir tatt hånd om av de ansatte, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI).

Det er driftsoperatøren Hero som har hovedoppsyn på stedet, og selskapets administrerende direktør Ahmed Bozgil er på stedet for å lede et kriseteam som skal ta seg av beboerne. Driftsselskapet får bistand fra personell fra UDI.

– Hovedfokuset for oss er å sørge for at de har de så bra som mulig i denne situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI til NTB.

Skyteepisoden har vært oppskakende for beboerne på mottaket, og beboere som står 16-åringen nær, har reagert sterkt på hendelsen, opplyser UDI.

Hvalstad mottakssenter for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år er det eneste transittmottaket for denne aldersgruppa i Norge. I dag er det 121 beboere fra flere land på mottaket.

Stian Lysberg Solum
Stian Lysberg Solum
Solum, Stian Lysberg
Stian Lysberg Solum