«Hvis du ikke slutter med det du holder på med, og ikke går fra de vantru, vil du miste familien din!». «Hvis du står opp mot IS, vil du forsvinne!».

Slik har det sett ut i Facebook-innboksen til Prjin Atrushi. Nærbø-jenta er 16 år gammel og er en stadig mer synlig stemme i offentligheten. Der heier hun på kurdisk uavhengighet. Og så buer hun voldsomt på Den islamske staten (IS), skriver Aftenbladet.

«Jeg er også muslim, men jeg er ikke lært opp til å drive med halshogging og andre grusomheter,» sa Prjin Atrushi i sin appell på Torget i Stavanger i sommer.

Arrangerte demonstrasjoner

Tidligere tok hun selv initiativ til en tilsvarende demonstrasjon i Sandnes sentrum. I tillegg til å arrangere demonstrasjoner, bruker hun sosiale medier aktivt for å spre sin sak. Over 22.700 følger henne på Instagram og nær 10.700 på Twitter.

— Hvorfor gjør du dette?

— Jeg vil vise at kurderne ikke gir opp, enten de er imot IS, al-Qaida eller andre terrorgrupper. Jeg vil vise at selv om jeg er tenåring, kan jeg gjøre en forskjell og noe som folk kan se opp til. Jeg er født kurder og skal dø som kurder. Jeg har ikke et selvstendig land. Det er det som er drømmen, sier Atrushi.

— Hva tenker du om meldingene fra folk som sier de skal drepe deg og din familie hvis du ikke gir opp kampen mot IS?

— Første gangen ble jeg litt skremt, men nå fokuserer jeg i stedet på alle de positive tilbakemeldinger jeg får. Jeg bare later som truslene ikke finnes, som om jeg ikke har sett dem. Det er ikke noe som skremmer meg, selv om jeg er mer bekymret for familien, sier Atrushi, som bor sammen med lillesøsteren, moren og faren på Nærbø.

Broren gjemmer seg

Storebroren har imidlertid flyttet tilbake til Duhok i det kurdiske Irak. Etter at Prjin har blitt mer synlig i debatten i Norge, har truslene kommet oftere. Og tydeligvis har IS-sympatisører i Nord-Irak også notert seg navnet hennes.

— Nylig ble han stanset på gaten, og spurt om han var broren min og om jeg var politisk aktiv. De sa han skulle bli med dem, men han klarte å unnslippe. Nå gjemmer han seg og tør ikke gå på gaten. Likevel er det han som støtter meg mest og sier jeg skal fortsette kampen, sier Atrushi.

I Oslo var det også en ung jente, 19 år gamle Faten Mahdi Al- Husseini, som var frontfigur under demonstrasjonen mot IS. Hun mottok så mye hets og trusler at hun valgte å trekke seg fra NRK-sendte "Debatten". Atrushi synes ikke det er rart at det er få synlige muslimske kvinner i debatten om fundamentalisme og IS.

Jeg er kurder først, så politiker.

— Mange kvinner er redd for IS-medlemmer og tør ikke delta på demonstrasjoner og delta politisk. Husk på at IS vil at kvinner ikke skal være synlige og helst holde seg hjemme. Derfor liker de selvsagt ikke at kvinner kjemper mot dem med ord, taler og demonstrasjoner, sier Atrushi, som har demonstrert sammen med familien siden hun var liten.

Meldte seg ut av SV

Fram til torsdag var Atrushi også styreleder i Sandnes og Jæren Sosialistiske Ungdom. Da meldte hun seg imidlertid ut i protest mot at SV som eneste parti ikke støtter norsk militær deltakelse mot IS.

— SV ønsker ikke å bruke våpen. I denne situasjonen mener jeg faktisk det er helt nødvendig. Derfor har jeg nå meldt meg ut av Sosialistisk Ungdom og SV. Jeg er kurder først, så politiker, sier Atrushi.