Politiet har hittil pågrepet 15 personer, hvorav ni fra én familie, i Oslo-området i aksjonen mot organisert kriminalitet. Elleve personer er pågrepet i Brasil, ifølge landets føderale politi.

Like før klokken 11 onsdag slo væpnede polititjenestemenn til mot adresser knyttet til ledersjiktet i B-gjengen i Oslo-området og i Natal Brasil. Aksjonen har bakgrunn i mistanker om omfattende hvitvasking og skatteunndragelser.

– Liv i luksus

– Vi bestemte oss for å undersøke misforholdet mellom hva som kommer inn og hva som går ut av penger i disse miljøene, sier politiinspektør Iver Stensrud i Oslo politidistrikt.

Flere av personene som ble pågrepet, skal ifølge politiet ha oppgitt en minimal inntekt til norske myndigheter – nærmest nullinntekt. Samtidig skal de ha levd et liv i luksus hvor de blant annet har kjøpt og solgt ferieleiligheter for store summer i Brasil.

– Det viktige har vært å slå ned på sentrale gjengmedlemmer med rekrutteringspotensial overfor de yngre. Vi vil forsøke å vise at kriminalitet ikke er en vei å gå. De unge ser bare de fete bilene, gullkjedene og pengene, sier prosjektleder Eirik Jensen.

På norsk side blir det fremhevet at det fremste målet med aksjonen ikke er å få de pågrepne bak lås og slå så lenge som mulig. Det viktigste er å inndra verdigjenstander det ikke kan gis en fornuftig og ikke minst lovlig opphav for.

Nøye planlagt

Medlemmer av B-gjengen har i perioder hatt tilhold i ferieparadiset Natal i Brasil, og derfor innledet norsk politi et samarbeid med myndighetene i landet.

I alt 230 polititjenestemenn deltok i aksjonen mot det norske miljøet i Brasil, mens rundt 90 politimenn deltok i aksjonen i Oslo-området. Politiet i Brasil har tatt kontroll over flere store ferieanlegg i Brasil som tilhører nordmenn.

Aksjonen var nøye planlagt. Politiet har samlet spisskompetanse fra Økokrim, Kripos og egne etterforskere, i tillegg til et eget traineeprosjekt i Oslo.

– Vi har erfart at denne type kriminalitet ikke har noen grenser, sier Stensrud som roser samarbeidet med politiet i Natal.

AKSJON: Politiet slo i dag til en rekke steder i Oslo, blant annet her på Furuset, på jakt etter gjengmedlemmer.
Poppe, Cornelius