Marianne Våge ble drept i sitt hjem natt til 9.april i fjor. Den rettsmedisinske undersøkelsen konkluderte med at hun døde etter flere knivstikk i hode og i brystkassen.

Haugesund byrett mener drapet ble utført under særdeles skjerpende omstendigheter — for å skjule at den dømte hadde tiltvunget seg utuktig omgang med Marianne Våge. Retten finner det bevist at det ble handlet forsettlig for begge forhold.

Den dømtes forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han er overrasket over at retten dømte strengere enn aktors påstand uten å angi nærmere begrunnelse. Aktor la ned påstand om 14 års fengsel og fem års sikring.

Den dømte er tidligere ustraffet. Han har oppgitt yrket sitt til assistent/student og er ugift. Han har bedt om betenkningstid for å vurdere om dommen skal ankes. Fristen for å anke er to uker.

Ikke sikring Advokat Elden sier det er positivt at retten ikke ila sikring. Men han synes det er overraskende at påtalemyndigheten fastholdt påstanden om sikring mot de sakkyndiges råd.

25-åringen vil nå bli møtt med krav om erstatning. På vegne av Marianne Våges to døtre krever bistandsadvokat Thor Harald Eike 2,2 millioner kroner i erstatning av den dømte. Erstatningssaken vil trolig bli berammet til mars, får NTB opplyst.

Leve videre Foreldrene til Marianne Våge, Annelise og Torstein Våge, var til stede i rettssalen da dommen ble kunngjort. I en kort kommentar til NRK sa Torstein Våge at familien nå får forsøke å komme seg til hektene, og prøve å leve et mest mulig normalt liv.

Under rettssaken har Marianne Våges foreldre håpet å få vite konkret hva som skjedde med deres datter drapsnatten. Men den tiltalte 25-åringen hadde få opplysninger. Han hevdet å huske svært lite fra den aktuelle natten.

— Det hadde vært godt for meg og familien til Marianne om jeg kunne huske noe. Men det gjør jeg ikke. Jeg gir all skyld for at jeg ikke husker noe på rusen, sa Lerøy da rettssaken startet.

Ruspåvirket Under rettssaken endret 25-åringen forklaring i spørsmål om han var påvirket av rus drapskvelden, og i tilfelle hvor sterkt.

Hans sluttversjon var at han var veldig «skeiv», det vil si full, etter å ha drukket halvannen flaske hjemmelaget vin og brukt mer enn et halvt gram hasj kvelden før Marianne ble drept.