Tirsdag satt 15-åringen, som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter det angivelige slagsmålet med Silverhelm Hansen, i lange avhør med politiet. Han hevder fortsatt at han handlet i nødverge.

Det siste trekvart året er gutten, som er registrert med voldssaker fra tidligere, blitt fulgt tett av politiet gjennom et eget forebyggende prosjekt kalt «Politikameratene».

– Trives godt

Tiltaket er i regi av barnevernet og beskrives som et prosjekt for «unge i faresonen».

– Det er et veldig fint tiltak. Barnevernet har et veldig godt samarbeid med mor. Det er en gutt som har hatt noen tendenser til en gryende skjevutvikling – som man har ønsket å korrigere, sier 15-åringens advokat Harald Otterstad til NTB.

Otterstad understreker at 15-åringen trives godt i prosjektet, og ønsker å fortsette med det. En bestemt tjenestemann har hatt ansvar for gutten, og på faste møtedager samles ungdom og polititjenestemenn til ulike aktiviteter.

Samme forklaring

Mandag ble 15-åringen varetektsfengslet i 14 dager med brev— og besøkskontroll, noe forsvareren har påkjært. Borgarting lagmannsrett vil ta stilling til påkjæringen i løpet uken.

Tirsdag satt 15-åringen i avhør fra klokken 09 til klokken 17.

– Det har ikke vært noen store avvik i forhold til det han forklarte forrige gang. Han har en klar oppfatning av hva som skjedde i det kritiske øyeblikket. Gitt at handlingen var slik, er man etter mitt skjønn innenfor nødvergebestemmelsen, sier Otterstad.

– Han har hele tiden vært helt klar på at han ble redd og sint, og at dette ble en blanding av meget sterke følelser, hvor det ene tok det andre, sier Otterstad.

Tungt

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 76 år gamle Egil Silverhelm Hansen hadde store bruddskader i hode og ansikt da han døde søndag morgen.

– Det er påvist store bruddskader i ansiktet. Han hadde også en svekket allmenntilstand med svakt hjerte, sier kriminalsjef Tore Abrahamsen i Østfold politidistrikt til NTB.

Politiet kan imidlertid ennå ikke si sikkert hva som er dødsårsaken.

15-åringen tar siktelsen svært tungt:

– Du kan ikke få en dårligere start på en ungdomstid. Han er nedtrykt og lei seg, men samtidig fattet i den forstand at han vet med seg selv at dette her har ikke han gjort av ondskap eller for å være slem mot noen, sier Otterstad.