Etterretningsorganisasjonen bekrefter overfor Dagbladet at giftstoffet var på avveie og ikke forsvarlig lagret. Forsvarets forskningsinstitutt hjalp til i arbeidet med å sikre stoffet som også er kjent som blåsyre.

— Vi fryktet at giften skulle havne i kriminelle miljøer. Nå har vi verifisert at det var 140 kilo cyanid. Giftstoffet er sikret, forteller informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til avisen.

En tidligere innsatt ved Ringerike fengsel, hvor noen av Norges farligste fanger befinner seg, forteller til Dagbladet at han ved en anledning nevnte for noen medfanger at han kjente til to tønner med cyanid som lå uforsvarlig lagret i Kongsberg-området. Ryktet skal ha spredt seg raskt blant innsatte med tilknytning til flere kriminelle miljøer.

En tidligere dømt flykaprer var spesielt interessert i informasjon om giften, som i teorien kunne vært brukt til å utslette halve Norges befolkning, skriver Dagbladet.

PST gikk til aksjon etter at de ble informert om at innsatte ved Ringerike fengsel viste stor interesse for tønnene med cyanid.