De døde fuglene ble funnet ved Orrestranda tirsdag og onsdag, melder lokalavisen Jærbladet.

— Folk er veldig observante og ringer om døde fugler hele veien, men dette skiller seg sterkt ut fra de andre meldingene. Det er stort sett enkeltfugler vi får melding om, sier seksjonssjef Ole Aamodt i Mattilsynet til Jærbladet.

Mattilsynet er i ferd med å analyse prøver fra endene, for å finne ut om de kan ha vært smittet av det fryktede H5N1-viruset. Allerede i løpet av torsdagen kan resultatet av prøvene være klart.

— Det er logisk at fugleinfluensaen vil komme til landet i standsonen først. Dette bildet er akkurat slik vi har forventet at smitten skal komme. Vi er midt i hjertet av et stort trekkfugl-område, med Orrevatnet like ved, sier Aamodt.

Mattilsynet i Bergen vil foreløpig ikke foreta seg noe etter den dramatiske meldingen fra nabofylket.

— Men vi er veldig forberedt på at noe slikt kan komme til skje. Vi kommer ikke til å forsterke beredskapen - rett og slett fordi det ikke er noe beredskap å forsterke. Vi er allerede på høyeste nivå, sier distriktssjef Paal Fennell til bt.no.

Hund fant fuglene

Det var gårdshunden Hugo som først oppdaget de døde fuglene langs traktorveien mellom gården til familien Horpestad og Skeiestranda.

Tirsdag kom hunden med en and i kjeften inn på gårdstunet. Da det samme gjentok seg onsdag, bestemte jentene på gården, Kristin og May Karin Horpestad, seg for å undersøke stranden og området rundt nærmere. Der fant de en rekke døde fugler.

— Hugo er ikke akkurat noen jakthund, så de fuglene han får tak er ikke friske. Vi syntes det var rart at han nå kom med ei and i kjeften to dager etter hverandre. Ned langs hele veien ligger det beinrester igjen etter fuglene. Jeg er sikker på at det er samme type fugl, for de helt like hverandre, forteller Kristin Horpestad til Jærbladet.

Risikosone

Hvis viruset blir funnet, vil det bli opprettet en risikosone til tre kilometers radius fra funnstedet. Det finnes en rekke bestander av tamfugl i denne sonen, ifølge lokalavisen.

Mattilsynet vil følge godt med på alle disse anleggene, og folk som bor i området blir bedt om å holde husdyr som katter og hunder borte fra de døde fuglene.

— Etter å vært borti dyr som kan ha hatt kontakt med døde fugler bør folk vaske seg godt på hendene. Utover det er det grunn til å understreke at mennesker ikke er spesielt utsatt, sier Ole Aamodt til Jærbladet.

Vi følger saken. Tast Ctrl R (Oppdater) for siste versjon av denne siden.

Karl Emil Sødergren / Jærbladet / SCANPIX
Karl Emil Sødergren / Jærbladet / SCANPIX