Mannskapet er samlet i Hammerfest, i dag søndag, der de får seg nye klær og sko. Senere blir de fløyet i Tromsø der de møter representanter fra selskapet Marco AS for gjennomgang av hendelsesforløpet da skipet gikk ned.

– Vi vet ennå ikke hva som skjedde, sier Arild Aarvik, daglig leder i Marco AS.

Ingen av mannskapet på tretten fikk fysiske skader i det dramatiske forliset.

– Vi fikk melding klokken 15.17 om at autolinefartøyet «Sjøliner», hjemmehørende i Måløy tok inn vann. Mannskapet forberedte seg på evakuering, sier Kjell Johansen, vakthavende redningsleder ved Hoveredningssentralen i Nord— Norge.

«Sjøliner» befant seg 160 natiske mil nordvest for Hammerfest. Ombord var 13 personer. Åtte av dem er fra Nordfjordeid, Stadt og Volda. Fem er fra land i Øst-Europa.

Kuling og kald sjø

Det ble slått full alarm og Hovedredningssentralen fikk kontakt med kystvaktfartøyet «Svalbard» som lå to og en halv time unna Sjøliner.

– Fartøyet hadde helikopter ombord og fløy straks mot ulykkesstedet. En person lå i sjøen mens fem andre hadde tatt plass i en redningsflåte. Seks av mannskapet var igjen ombord, sier Johansen.

Alle ble raskt reddet. Fartøyet «Polarbris» kom også til stedet og deltaok i bergingsarbeidet. Sjøen holdt en temperatur på 4-5 grader og det blåste liten kuling på stedet.

Ingen skadet

– Mannskapet er i god form. Det var snakk om at en av dem var noe nedkjølt, men ingen har skadet seg.

– Vi organiserer et mottak for guttene i Hammerfest. Noen kommer inn med helikopter nå, mens resten fraktes inn med KV Svalbard i natt, forteller Arild Aarvik, daglig leder ved Maroc AS som eier fartøyet.

– Politiet organiserer et kriseteam, og vi har booket rom på et hotell til mannskapet. Alle pårørende er informert om situasjonen, opplyser Aarvik.

- Fortvilelse

Representanter for Maroc AS reiser også til Hammerfest så raskt som mulig for å snakke med mannskapet før disse kan permitteres.

– De to første timene var preget av hektisk aktivitet og fortvilelse. Nå må vi ta oss av mannskapet, så får vi vurdere de økonomiske konsekvensene senere, sier Aarvik.

– Vi er blitt fortalt at båten for øyeblikket flyter opp ned, men det vil neppe vare særlig lenge, sier Aarvik.

Skipssjef Morten Jørgensen på kystvaktskipet «Svalbard» forteller at de overhørte nødropet fra sambandet

Stor påkjenning

— Vi tok kontakt med andre fartøy og ba dem hjelpe til. Helikopteret vårt fløy mot havaristens posisjon. Da vi kom fram fikk vi se en mann som lå i sjøen. Båten hadde 90 graders slagside. Både mannen og fem av de som var i redningsflåten ble heist opp i helikopteret og er nå ombord hos oss, sier skipssjefen.

Mennene er fysisk uskadde.

— Tilstanden er bra for samtlige. Men den følelsesmessige påkjenningen har nok vært stor, sier Jørgensen

I alt 13 fartøyer og tre helikoptre deltok i redningen.

FORLISTE: MS Sjøliner tok lørdag ettermiddag inn vann og sank på Tromsøflaket.Mannskapet på 13 ble reddet av kystvakten og et Sea King redningshelikopter.Bildet er tatt av Forsvarets SEA-LYNX helikopter tilhørende KV "SVALBARD"