En lastebil kjørte på en 13 år gammel syklist ved Rortunet kjøpesenter i Røyken kommune i Buskerud ved 11.40-tiden torsdag. Jenten var på vei hjem fra skolen, og var i ferd med å krysse veien da ulykken skjedde.

– Vitner så at jenten gikk eller syklet over veien foran en lastebil som sto nesten stille. Da lastebilen begynte å kjøre, skal sjåføren ikke ha merket at han kjørte på noen, sier lensmann Erling Arne Meek ved Røyken lensmannskontor til NTB.

Rett bak lastebilen kom en personbil kjørende. Jenta skal ha blitt slengt under bilen, hvor hun ble hengende fast.

Sko i veien

– Noen jenter sto på parkeringsplassen ved veien og meldte fra om påkjørselen. De så ikke at syklisten ble slengt under personbilen, de så bare sykkelen og noen klær og sko som lå igjen i veibanen, forteller Meek.

Derfor ble det satt i gang et søk, hvor politihunder og et helikopter lette etter den forsvunne jenten. Omkring 50 minutter etter at jenten ble påkjørt, fikk politiet beskjed om at jenten var funnet.

Sjåføren av bilen, en kvinne, skal ha kjørt 4 kilometer fra ulykkesstedet, til sitt hjem i Asker, før hun oppdaget at 13-åringen lå fastklemt under bilen.

– Da sjåføren kom hjem til sin bopel ble hun oppmerksom på jenten og skjønte at det hadde skjedd noe grufullt. Det var kvinnen som meldte fra til oss, sier lensmannen.

Da hjelpemannskapene kom frem, var jenten ved bevissthet.

Omfattende skader

Kvinnen var torsdag ennå ikke avhørt, og det er derfor uklart hvorfor det tok så lang tid før jenten ble funnet.

– Meldingskjeden kan ha tatt tid. Det virker ikke som om det var noen problemer med å få løsnet jenten fra bilen, sier Meek.

Den skadede 13-åringen ble sendt med ambulansehelikopter til Ullevål universitetssykehus.

Sent torsdag kveld betegner sykehuset jentens skader som alvorlige. Hun har omfattende skader, og er under intensivbehandling. Tilstanden er betegnet som stabil.

Sjåførene av både personbilen og lastebilen er formelt siktet for brudd på veitrafikkloven, men siktelsene vurderes fortløpende.

Kriseteam på plass

– Når det skjer noe så alvorlig, er det naturlig med en siktelse. Men ingenting tyder på at noen av de to har visst om det som har skjedd. Begge blir tatt vare på av oss og av kriseteam på best mulig måte, sier Meek.

Blodprøver av begge sjåførene er tatt, og førerkort og kjøretøy er beslaglagt. Føreren av personbilen var sent torsdag ettermiddag fortsatt til undersøkelse hos lege. Politiet ville forsøke å avhøre henne i løpet av kvelden torsdag, men visste ikke om det ville la seg gjøre.

Selv om det ikke er noe fotgjengerfelt der ulykken skjedde, er stedet ifølge lensmannen et naturlig krysningspunkt for fotgjengere, siden gangveien stopper på den ene siden.

Det er flere vitner til hendelsen, og noen av dem er mindreårige. Politiet avhørte flere vitner torsdag, og vil fortsette avhørene fredag. Da vil også kjøretøyene bli sendt til teknisk undersøkelse.

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX