• Gratulerer med dagen, Ulf. Utrolig at vi fikk det til! stråler advokat Christian Wiig gjennom telefonen. - Jeg er utrolig takknemlig. Det er helt umulig å forklare hvordan dette føles, sier Ulf Hammern. Et 11 år langt mareritt er endelig over.

JOHN SUNDHILDE ØSTMOE

Klokken 09.30 i går falt dommen i domstolen i Strasbourg: Norske myndigheter har brutt artikkel 6, 2, i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Artikkelen fremholder at enhver som er anklaget for et kriminelt forhold skal anses som uskyldig inntil det motsatte er bevist i henhold til loven.

Det var et svært følelsesladet øyeblikk da Ulf og kona Jorid fikk dommen tirsdag morgen. Først ble det stille. Så kom tårene.

— Jeg er utrolig takknemlig. Det er helt umulig å forklare hvordan dette føles, sier Hammern rett etter at han fikk beskjeden.

— Er Bjugn-saken nå slutt?

— Nei. Dette kan være starten på noe nytt, sier Hammern.

- Siste som fikk vite

Han vil ikke svare på hvorvidt han vil ta opp spørsmålet om erstatning, før han får konferert med sin advokat Christian Wiig.

— Men det er ikke noe dårlig utgangspunkt for en erstatningssak, sier Hammern.

Ulf Hammerns advokat var i retten tirsdag, og fikk lest dommen i en pause en god stund etter at den ble offentliggjort.

— Jeg er nok den siste i Norge som får vite dette, sier Wiig, men etter et raskt blikk på dommen trakk han på smilebåndet.

— Det ser ut som vi har nådd frem med saken. Det har vært et arbeid som har pågått gjennom 11 år, siden mars 1992. Jeg har levd med saken, levd positivt med familien Hammern i disse 11 årene, sier Wiig, før ringer og gratulerer sin klient.

Stor belastning

For Ulf Hammern og kona Jorid betyr dommen et endelig punktum på en lang kamp mot staten og det norske rettssystemet. Dommen vil trolig føre til et betydelig erstatningssøksmål mot staten.

— Klagesaken i Strasbourg har vært en belastning for familien. Alle var imot at vi gikk til Strasbourg med saken. Advokaten mente vi burde akseptere forliket, og ordføreren i Bjugn gjorde det samme. Det var slitsomt å stå alene, og jeg tvilte også en stund selv på om vi gjorde det rette. Det var først da vi dro nedover at jeg var sikker på at vi hadde valgt riktig, sa Ulf Hammern til Adresseavisen mandag.

- Kampen er ferdig

De siste nettene med dårlig søvn er over for Hammern. Tirsdag 11. februar 2003 var dagen Ulf Hammern ventet på med spenning. Bjugn-mannen var forberedt på at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg kunne forkaste klagen - på den annen side ville medhold bety renvaskelse fra den mistanken erstatningssaken etterlot.

Mens de andre siktede i Bjugn-saken fikk 200.000 kroner i erstatning, fikk Ulf Hammern 170.000 - fordi retten mente han ikke i tilstrekkelig grad hadde bevist uskyld. Hammern oppfattet dette som at han var frikjent i en rett, og dømt i en annen.

— Jeg er svært glad for at familien Hammern nå kan sette sluttstrek for skylddelen av saken, og at 11 års kamp er ferdig, sier advokat Christian Wiig.

(Adresseavisen/Bergens Tidende)

RENVASKET: Det var en svært takknemlig Ulf Hammern som fikk beskjeden fra Strasbourg like etter klokka halv ti i går formiddag. Hammern ble fullstendig renvasket i Bjugn-saken. Her sammen med kona Jorid Hammern, sent i går kveld.

FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX