Mandag ettermiddag ble det klart at agurker fra partier som mistenkes for å spre E.coli-smitte er solgt i Norge via Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord, som har distribuert agurkene til sine abonnementskunder i Nord-Norge og Trønderlag.

Mattilsynet opplyste da at agurkene ikke hadde vært tilgjengelige i butikker, skriver Aftenposten.no.

Tirsdag snur tilsynet og sier importen er noe mer omfattende enn tidligere ansatt.

Ifølge Adressa.no er et lite antall agurker fra det mistenkte smitte-partiet solgt gjennom helsekostbutikken Helios i Trondheim.

Utfordrende sporingsarbeid

I tillegg har virksomheten Grønnmat i Lillesand har også importert 100 kilo økologisk agurk fra en av de mistenkte produsentene i Spania i første halvdel av mai, opplyser Mattilsynet.

Agurkene er solgt via selskapets abonnementsordning, og alle kundene skal være varslet.

— Det viser seg at de aktuelle agurkene gikk gjennom et mellomledd i Frankrike. Dette har gjort sporingsarbeidet mer utfordrende enn først antatt. På bakgrunn av de nye opplysningene i saken, sjekker nå Mattilsynet små importører ekstra grundig, sier Torunn Stalheim, rådgiver i seksjon planter og vegetabilsk ved Mattilsynets hovedkontor.

Fire agurker solgt i butikk

Fra Helios-butikken i Trondheim skal det ikke ha blitt solgt mer enn fire agurker fra dette partiet. Daglig leder Elin Anita Aasland har hengt opp lapp med informasjon til kundene i butikken. Resten av agurkene ble kastet fordi de var av dårlig kvalitet.

Mattilsynet forsøker nå å få tak i det som måtte være igjen av agurk-partiet for å ta prøver av dem.

Tilsynet understreker samtidig at det ikke er sikkert at agurker fra Spania er kilden til det store ehec-utbruddet, selv om det er påvist slike bakterier i spanske agurker. De kommer med følgende råd til norske forbrukere:

  • Personer som tror de kan ha agurker fra de mistenkte partiene, bes ta kontakt med sin leverandør. Mattilsynet er interessert i å ta prøver av agurker fra det aktuelle partiet.
  • Personer som skal reise til Tyskland anbefales å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise tomat, agurk og salat. Personer som har vært i Tyskland og har blitt syke bes kontakte sin fastlege.

Utbruddet sprer seg

14 personer er døde etter å ha blitt smittet av bakterien, tolv av disse var kvinner. Mer enn 14000 personer er smittet, og nærmere 400 personer har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS-syndrom. Det er også registrert smittetilfeller i Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. Tirsdag meldes det om én smittet person i Spania. Mannen skal nylig ha vært i Tyskland.

I Sverige døde en kvinne tirsdag som følge av EHEC-smitte, melder Aftonbladet.se.

En mann ble innlagt på Sørlandet sykehus mandag med påvist EHEC-infeksjon. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet jobber med å finne ut hvor mannen i 40-årene er blitt smittet.

– Vi forbereder oss på at flere sannsynligvis blir syke i Norge, siden både Sverige og Danmark har flere titalls tilfeller av smitte, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Toppen nådd i nord?

Tyske medier melder tirsdag at det siste dagene har blitt færre sykdomstilfeller i nord, hvor utbruddet startet. Antall personer som har utviklet HUS-syndrom er stabilt. Det kan være et tegn på at toppen er nådd, håper Tyske myndigheter.

Tall fra Universitätsklinikums Eppendorf viser at det der ble innlagt 15 personer med HUS-syndromet fredag. Lørdag var tallet ti, og søndag syv. Mandag ble en person innlagt, skriver Norddeutsche Rundfunk.

Til tross for at man håper på at toppen er nådd i nord, frykter man at utbruddet vil fortsette med flere sykdomstilfeller andre steder i landet.

— Erfaring viser dessverre at vi må regne med stigende antall syke, uttalte helseminister Daniel Bahr etter et krisemøte i Berlin mandag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Helsemyndighetene i Tyskland anbefaler fortsatt alle å unngå å spise rå agurk, tomat og salat.

— Vask av disse grønnsakene er ikke god nok beskyttelse, sier Reinhard Burger, president ved Robert-Koch-Instituts (RKI), som tilsvarer det norske Folkehelseinstittet.

Pia Ahrenkilde Hansen, a European Union spokeswoman, said German authorities had identified cucumbers from the Spanish cities of Almeria and Malaga as possible sources of contamination and that a third suspect batch, originating either in the Netherlands or in Denmark and traded in Germany, is also under investigation.

In Germany, which has recorded the most infections and all known deaths, officials said they know that at least some Spanish cucumbers tainted with enterohaemorrhagic E.coli, also known as EHEC, have carried the bacteria, although they still have not been able to determine the exact source.

An EU official who spoke on condition of anonymity due to standing regulations, said the transport chain was long, and the cucumbers from Spain could have been contaminated at any point along the route.