En samlet sosialdemokratisk bevegelse hyllet ham i Folkets Hus i Oslo. Over 400 gjester var samlet i fagbevegelsens høyborg for å feire en jubilant som gjennom 75 år ha satt sitt preg på Norge og norsk debatt.

Gjestene kunne bivåne gamle fiender forlikes etter 40 år, en kommende statsminister som ga jubilanten en stor del av «skylden» for valgseieren, en LO-leder med RV-bakgrunn som uforbeholdent hyllet en mann med ord på seg for å være den hardeste kommunistjeger av alle – og feiringen ble toppet av at jubilanten selv, i en vel forberedt tale, stilte en rekke beinharde krav til Jens Stoltenberg før regjeringsforhandlingene.

Vietnamkrigen over i Ap

Av alle de vel 400 som hyllet Haakon Lie, var den tidligere Ap-lederen Reiulf Steen kanskje den som var mest rørt.

Årsaken var at det gamle og snart 40 år lange fiendskapet mellom de to, ble gravlagt i Folkets Hus. Det skjedde ved at Haakon Lie ba Reiulf Steen om å komme til bordet sitt. Der omfavnet de hverandre. På sitt vis var det klemmen som endelig avsluttet Vietnamkrigen – også i Arbeiderpartiet.

På 60-tallet ville Steen fordømme USAs krigføring i Vietnam. Haakon Lie sto last og brast med USA. Det førte til åpen kamp og åpne sår som har plaget både Reiulf Steen og Arbeiderpartiet siden.

Kvinners rettigheter

Jens Stoltenberg måtte erkjenne at han nesten måtte bli 50 år før han skjønte den hele og fulle rekkevidden av Lies engasjement og temperament, særlig det faktum at man ikke kan kompromisse om noe så grunnleggende som demokratiet. Den kommende statsministeren hyllet Lie for fire hovedsaker – tre gamle og en ny. Han trakk frem Lies kamp for kvinners rettigheter, lenge før sekstiåtterne ante hva en barrikade var for noe, han pekte på at Lie forsto at kvaliteten på et samfunn måles på hvordan de dårligst stilte behandles og at Lie var «fadder til det som er blitt kjent som utviklingshjelp». Og han trakk frem Lies «uslitelige kamp for frihet og demokrati».

Endelig pekte han på at Lie, i en alder av 100 år, satte dagsorden for valgkampen ved å gå ut mot stoppeklokkementaliteten i helsevesenet.

LO-leder Gerd-Liv Valla overrakte Haakon Lie 100 roser, røde selvfølgelig.

I sin tale la hun ikke skjul på at Lie kunne være fryktinngytende.

Haakon Lies krav

Lie selv holdt en 20 minutter lang takketale i form av en politisk appell. Her forlangte han at en LO-vennlig sjel må innta statsrådstaburetten i Næringsdepartementet, han krevde at Stoltenberg umiddelbart må sikre hjemfallsretten og nasjonalt eierskap for kraftressursene, at gasskraften må tas i bruk, at oljepenger må settes inn i en formidabel satsing på forskning og utvikling og en rekke andre saker:

– Vi må vise synlige resultater innen kommunevalgkampen om 2 år, ellers — ja, du vet hva følgene blir Jens!

Sa 100-åringen og møtte stormende jubel.

Cornelius Poppe