«Når jeg treffer et menneske for første gang og skal ha en samtale med vedkommende eller være sammen med det for en tid, tar jeg normalt vedkommende i hånda og hilser god dag. Prøver å ta et godt og støtt tak rundt hånda til vedkommende, for man har jo litt i bakhodet kommentarer fra mennesker som forteller om slappe, bleike og fuktige håndtrykk som skulle signalisere både den ene og den andre personlige defekten. Mann, født 1956

OM KLEMMING:

«Generelt er det mer klemming som hilsen nå enn før. Ofte er det nok en overflatisk form, mer enn et uttrykk for en spesiell relasjon som det var bare for noen år siden. Jeg liker ikke klem når jeg har følelsen av at det er en påklistret form for vennskap/intimitet.

Kvinne, født 1946

«Jeg føler meg ubekvem med klem og kyss på kinnet, unntagen når det gjelder barn eller svært nære og kjære personer.»

Kvinne, født 1927

«Jeg synes denne hilsingen med klem for så vidt er hyggelig, selv om jeg i utgangspunktet oppfattet den som noe vestkantsnobbete og tillært.»

Mann, født 1956

«Mamma og pappa hilser på sine nære venner med klemmer. Det spiller ingen rolle om det er en mann som kommer, pappa klemmer uansett (hvis det er en god venn, altså). Jeg har litt vanskelig for å tro at pappa klemte herrekamerater for 20 år siden.»

Kvinne, født 1979

OM HERR, FRU OG FRØKEN:

«Jeg liker ikke fru/frøken. OK å bli tiltalt med etternavn, men helt uinteressant om jeg er gift eller ikke.»

Kvinne, født 1957

«Jeg bruker aldri fru eller frøken når jeg tiltaler en kvinne, med mindre det er på spøk. Jeg ønsker ikke å bli tiltalt slik selv heller.»

Kvinne, født 1970

I BUTIKKEN:

«Det er naturlig å hilse, men ikke til totalt ukjente i totalt ukjente butikker. Dette er noe betjeningen rundt omkring har lært på kurs eller lignende. Dette tilgjorte liker jeg ikke, men er jo blitt vant til det. Dette er nok noe tilgjort fordi det er fokusert så mye på og kurset på.»

Kvinne, født 1952

«I Oslo hender det at jeg hilser på nærbutikkeieren hvis han er der når jeg kommer. Ellers hilser jeg ikke på betjeningen før jeg kommer til kassen. Men du kan for eksempel bare glemme å prøve å hilse på betjeningen på Hennes & Mauritz, mens det ville være ganske uhøflig å ikke hilse på urmakeren eller gullsmeden når du kommer inn i butikken hans/hennes.»

Kvinne, født 1979

Samtlige sitater er hentet fra brev sendt inn til Norsk etnologisk granskning (NEG). Brevene er skrevet i 2008.