Inga Sverdrup

— Det er helt normalt å skrike og hyle når mor og far drar. Faktisk vil vi helst at barna gjør det. Det viser at de har gode bånd til foreldrene, sier virksomhetsleder i Gosen barnehage i Stavanger, Tove Belland.

Sofie på 17 måneder er med på besøk i barnehagen hun skal begynne i om en uke. Mor, Cathrine Blindheim, går dager, kanskje uker med mye tårer i møte. Hun er glad hun har vært gjennom det før. Første gang var for fire år siden med tvillingene Helena og Emma. Det var tøft.

— Jeg tror ikke det blir like ille denne gang. Med de to eldste visste vi ingenting om hva vi gikk til. Vi kjente verken personalet eller barnehagen fra før, det gjør vi heldigvis nå, sier hun.

Fordel med søsken

Ifølge Belland kan det være en fordel med søsken i barnehagen nettopp fordi foreldrene er trygge på situasjonen, det gir trygge barn.

— Men det er stor forskjell på å være på besøk og å begynne selv. En barnehagedag er lang, og det er mange nye inntrykk som skal fordøyes, sier hun.

Ifølge Belland kommer reaksjonen uansett.

— De som ikke reagerer med en gang og virker trygge og fornøyde i begynnelsen, kan plutselig bli vriene og tverre. Det har gått opp for dem hva som har skjedd, sier hun.

Fortsett med smokk

Personalet i Gosen barnehage bruker mye tid på å gjøre foreldrene trygge.

— Vi gir mye informasjon, og dersom barna gråter når foreldrene drar, ringer vi dem på jobben med en gang barna har sluttet. «Nå har de det fint», sier vi da.

Det er heller ingen grunn for foreldre å lage nye rutiner før barna begynner i barnehagen, eller venne dem av med sutteklut, smokk eller kosebamse. Sofie skal ha med seg egen vogn å sove i.

— Den første perioden lar vi barna leve i sitt eget tempo. De får spise når de er sultne og sove når de er trøtte. Finner de ekstra trygghet i en smokk eller kosefille er det kjempefint. Nye rutiner kommer etter hvert. Det viktigste er å gi barna tid til å venne seg til en helt ny tilværelse, sier Belland.