Den 44 år gamle faren ble mandag varetektsfengslet i fire uker av Trondheim tingrett. Politiet mener han drepte med forsett.

– I etterpåklokskapens navn skulle vi selvfølgelig ønsket at vi hadde sett urovekkende tegn, men vi har en smule erfaring, og vi hadde ingen indikasjoner på at samvær skulle være farlig. Gutten selv ønsket samvær med begge foreldrene i perioder, og faren hadde ikke besøksforbud, forteller leder for Ressurssenter for barn og unge i Trondheim kommune Morten G. Mørkved til NTB.

Frivillig

13-åringen hadde bodd på Catharinasenteret siden 19. januar i år. Ordningen var frivillig med godkjennelse av foreldrene, og meningen var at gutten skulle flytte hjem igjen.

I perioder hadde moren og parets to andre barn bodd på et krisesenter. Faren bodde da alene i hjemmet. 13-åringen, som var på helgebesøk, skulle reist tilbake til Catharinasenteret søndag kveld eller mandag morgen. Dette hadde skjedd flere ganger tidligere.

Mørkved bekrefter imidlertid at far og eldste sønn hadde et konfliktfylt forhold, og senteret var i telefonkontakt med 13-åringen både lørdag og søndag.

– Siste gang vi snakket med ham var klokka 12.45 på søndag, og da var alt i orden, opplyser Mørkved.

13-åringen ble drept med flere knivstikk søndag ettermiddag, og den 44 år gamle faren er siktet for drapet. Familien er opprinnelig fra Iran.

Med vilje

Politiet mener den siktede 44-åringen tok livet av sin 13 år gamle sønn med vilje. Kulturforskjeller er nevnt som en mulig årsak til de dype uenighetene i familien.

Politiet vil gjennomføre dommeravhør av yngre søsken av den drepte 13-åringen for å finne ut hva som skjedde i boligen på Byåsen i Trondheim søndag kveld.

– Det at faren er siktet for forsettlig drap, innebærer at politiet mener faren tok livet av sønnen gjennom en viljeshandling, sier politiadvokat Eirik Lereim i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Etterforskerne har beslaglagt en kniv de mener er drapsvåpenet. Lereim vil ikke kommentere hva slags kniv det er snakk om, men opplyser at våpenet er sendt til teknisk undersøkelse.

Flere andre tekniske undersøkelser og vitneavhør er ikke avsluttet. Politiet hadde mandag heller ikke fått noen foreløpig obduksjonsrapport over den døde.

Varetektsfengslet

Den varetektsfengslede faren er underlagt brev— og besøkskontroll for hele perioden og fullstendig isolasjon de første to ukene.

– Retten mener det er nærliggende fare for at siktede på frifot kan forspille bevis i saken, i første rekke ved påvirkning av vitner som det gjenstår for politiet å avhøre, skriver dommeren i sin kjennelse.

Venner av 13-åringen la mandag ettermiddag ned blomster og tente lys utenfor huset på Byåsen i Trondheim der gutten hørte hjemme.

Barnevernet i Trondheim følger nå opp familien – moren og de to gjenværende barna.

– Vi følger opp familien og gjør det vi kan for dem i den vanskelige situasjonen de er i. Mor kommer til å ta seg av barna på lengre sikt, sier enhetsleder Solrun Valen i Barne- og familieenheten i Midtbyen forvaltning til NTB.

ÅSTEDET: I dette huset ble 13-åringen drept.
Kallestad, Gorm