• Påtalemyndigheten vet ikke hvem som var inne i kårboligen denne natten, og drepte de tre. Det er mange spørsmål i denne saken vi ikke vet svarene på. Men vi mener å kunne bevise at de fire tiltalte medvirket til drapene.

Harry Tiller

Det sa aktor Jørn Sigurd Maurud under sitt innledningsforedrag i Orderud-saken. Maurud legger ikke skjul på at alle spørsmål i saken ikke er besvart, men at det finnes nok bevis i saken til å dømme de fire etter det de står tiltalt for.

– Dersom retten har forventninger om at denne saken skal gi svar på alle spørsmålene om Orderud-saken, så blir dere nok skuffet. Det er viktig å holde fokus på det tiltalen i saken handler om – medvirkning til overlagt drap, sa Maurud.

Statsadvokaten la vekt på at en som medvirker til en straffbar handling, i følge norsk rett, straffes på samme måte som den som utfører selve gjerningen.

– Vi kan ikke utelukke at det er andre personer som har gjort seg fortjent til også å sitte på tiltalebenken i denne saken. Men det kan vi ikke føre bevis for.

Men Maurud mener å kunne bevise at de fire på tiltalebenken har medvirket til drapene på Orderud gård.

– Dersom retten mener å finne det bevist at disse fire har gjort det de er tiltalt for, så skal dere finne dem skyldige. Vi trenger ikke å vite om en av de fire har utført selve drapene, det er nok å føre bevis for at de har medvirket til drapene, sa statsadvokat Maurud.

Han fortsetter sitt innledningsforedrag i saken frem mot lunsj.

Adresseavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen