• Jeg var sikker på at min siste time var kommet da vi drev nærmere og nærmere skjæret. Det var redselsfullt, helt forferdelig, forteller Mary-Ann Sommer (35) til BT.

Sammen med ektemannen Frank Kronheim (35), faren Terje Sommer og hans kone Charon Rose Mercader, er Mary-Ann Sommer fra Hjellestad sjeleglad over at de kom levende fra hurtigrutedramaet ved Stad.

— Da vi satt i livbåten og jeg så skjæret nærme seg gjennom lyskasterne, tenkte jeg på barna hjemme. Jeg var livredd for at det skulle gå helt galt, forteller Frank Kronheim.

Julebord-cruise

I 17-tiden i går kom han og medpassasjerene med buss til Bergen etter den to timer lange skrekkopplevelsen om bord på sørgående hurtigrute MS «Midnatsol» natt til søndag.

Det var Kronheims svigerfar som for andre året på rad hadde invitert ekteparet med på julebordscruise tur-retur Molde.

Slik beskriver den 35 år gamle trebarnsfaren det som skjedde klokken 04.15 søndag morgen.

— Vi var i lugaren da vi våknet av at skipet lå og stanget i høye bølger. Jeg gikk opp på dekk for å se. Et par minutter senere gikk alarmen. Kapteinen informerte over høyttalerne at maskinen hadde stanset og at vi var i drift. Rett etterpå ble vi beordret om å kle på oss varme klær og møte på dekk. Så fikk vi beskjed om å ta på oss varmedrakter og redningsvester, forteller Kronheim.

Tenkte på barna

Kronheims kone var i lugaren da alarmen gikk. Fordi mannen hadde tatt med seg nøkkelkortet som også styrer lyset i lugaren, ble letingen etter klær i det stummende mørket nokså kaotisk.

— Deretter startet evakueringen. Da vi gikk om bord i livbåtene, så jeg at mannskaper på en redningsskøyte to ganger prøvde å skyte en line over til «Hurtigruten», men forsøkene var forgjeves, sier Kronheim.

Mens dette pågikk, opplevde Kronheim og konen de verste minuttene i redningsflåten. Under dem herjet den frådende sjøen med bølger som var ti meter høye.

— Vi så gråfjellet på skjæret. På det nærmeste var vi bare 100-150 meter unna grunnstøting. Jeg var livredd og tenkte på konsekvensene og barna våre hjemme. Så fikk skipet plutselig motorkraften tilbake. Vi kan ikke ha vært mer enn sekunder eller minutter fra å gå på skjæret. Jeg tør ikke tenke på hva som ville skjedd hvis livbåtene var blitt satt på sjøen i de høye bølgene. Det er et under at dette gikk bra, forteller Kronheim.

Sjøsyke og medtatt

At de var nær en katastrofe, fikk Kronheim og medpassasjerene vite da de var tilbake i skipet.

— Kapteinen fortalte at han ikke ville senke livbåtene på sjøen før det var absolutt siste utvei. Hadde det skjedd, ville situasjonen vært kritisk, forteller Kronheim.

— Hvordan var atmosfæren om bord i livbåten?

— Jeg tror mange ikke var klar over hvor alvorlig situasjonen var. De så ikke hva vi drev mot. Men mange var sjøsyk og kastet opp. Noen la seg ned. En del eldre passasjerer så medtatt ut, jeg tror de kan ha lidd av væsketap i de varme overlevingsdraktene, sier Kronheim, som filmet store deler av dramaet.

Charon Rose Mercader (26) forteller at hun tenkte på «Titanic» da de satt i livbåten og hørte helikopter kretset over skipet.

Berømmer mannskapet

Flere passasjerer BT snakket med berømmet mannskapet på MS «Midnatsol» for måten de taklet situasjonen på.

— De var rolige og var flink til å informere og instruere oss om hva vi skulle gjøre, sier Mary-Ann Sommer.

I går ettermiddag kom det slitne ekteparet og en rekke av de andre passasjerene til Flesland med buss. Småbarnsforeldrene fra Hjellestad gledet seg til gjensynet med barna på 4, 8 og 12 år.

— Vil dere reise på julebord på Hurtigruten en annen gang?

— Ja, vi kan umulig oppleve dette to ganger på rad, sier ekteparet.

TRYGT HJEMME: - Jeg tenkte på «Titanic» da vi drev mot skjæret i de høye bølgene, sier Charon Rose Mercader (til v.), som i går kveld kom til Bergen sammen med ekteparet Mary-Ann Sommer og Frank Kronheim.<p/>FOTO: KNUT STRAND