Han mener at kvinnen var Veronica Orderud, mens han ikke greier å identifisere den andre mannen.

— Skjøt mot plastkanne Det var under en sykkeltur at han forsommeren 1999, før trippeldrapet, var vitne til at mannen han mener er Grønnerød skjøt mot en plastkanne i vannet fra en odde i Gjersjøen. Rett ved sto en Citro°n CX parkert. 61-åringen kontaktet politiet først i januar i år.

— Det var ingen Orderud-sak på den tiden dette skjedde. Jeg ser ikke TV og kjøper ikke aviser, men så kjøpte jeg tilfeldigvis Dagbadet og så en gnistrende god tegning av Grønnerød. Jeg hadde trodd at han var en yngre mann, men han var så godt gjengitt at jeg tok telefonen og ringte politiet, sa han.

Bedt om å reise seg Vitnet sa at både skytteren og kvinnen så rett på ham da han fra om lag 10 meters avstand betraktet de tre, og at han som tegner er vant til å merke seg vesentlige detaljer ved mennesker. Han nevnte særlig mannens «ansikt med karakter», kvinnens «butte kroppstype», og han la til at den andre mannen var «passiv».

Vitnet ble ført av Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, Tor Kjærvik.

Både Veronica Orderud og Lars Grønnerød ble av aktor bedt om å reise seg slik at mannen kunne betrakte dem, og han sa seg sikker på at det var dem han så ved Gjersjøen.

Vitnet skulle ha møtt i forrige uke, da den ordinære vitneførselen ble avsluttet, men ble da forhindret på grunn av sykdom. Han svarte på spørsmål fra Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, at han bruker en moderat dose medisin som skal forhindre anfall, etter at han for 16 år siden hadde hjernehinnebetennelse.

Ville ikke stå fram Lars Grønnerøds medforsvarer Morten Kjensli viste til mannens forklaring om at han gjenkjente Veronica Orderud da han på en svart-hvitt-TV så ekteparet Orderud da de ble løslatt fra varetekt i november 1999. Kjensli spurte hvorfor han ventet ett år og to måneder før han gikk til politiet.

— Det har også med min personlighet å gjøre. Jeg er ikke et menneske som ønsker å stå fram, men da jeg gjenkjente Grønnerød også, ble presset for å melde om hva jeg hadde sett for stort, svarte vitnet.

- Var ikke lik seg selv Kjensli gikk også inn på at vitnet første gang han så et bilde av Grønnerød, i VG, sa at det ikke var personen han hadde sett. Vitnet forklarte dette med at det var et bilde hvor Grønnerød ikke var lik seg selv.

— Er det ikke et tankekors at du ikke gjenkjenner ham på et bilde i VG, når du har gjenkjent ham fra en tegning i Dagbladet, ville Kjensli vite.

Manipulasjon - Bilder kan man manipulere omtrent som man vil, sa den tidligere tegneren.

— Og du tror ikke at det er du som har manipulert med din hjerne, sluttet Kjensli retorisk.

— Jeg sitter her mot min vilje og har intet motiv for å fortelle dette. Jeg har bedt på alle mulige måter om å slippe å møte her i dag, sa vitnet.NTB Les også: Aktoratet har startet sin prosedyre

MÅTTE REISE SEG: Både Veronica Orderud og Lars Grønnerød ble av aktor bedt om å reise seg slik at mannen kunne betrakte dem, og han sa seg sikker på at det var dem han så ved Gjersjøen. Arkivfoto: Scanpix