• De tar tilholdsstedene våre. Røykerne jages slik som taterne ble tidligere, sier Kjell Nilsen. I går feiret han fødselsdagen sin, med røyken som naturlig følgesvenn.

INGVILD TENNFJORDØRJAN DEISZ (foto)

I 46 år har Kjell Nilsen og røyken hengt sammen. I tykt og tynt, og slik skal det fortsette uavhengig av hva Stortinget måtte mene.

— I sommer ble jeg arrestert i gågaten i Hamar fordi jeg røykte. Da sier det seg selv at det går for langt. Røyking er blitt et hysteri, sier 61-åringen.

For ham er røyken et naturlig følge til kos og pils. Hvis han ikke får den kan han like godt holde seg hjemme.

— Jeg er mye alene, og røyken er et selskap for meg. Hvis folk ikke kan møtes ute, blir det mange ensomme mennesker der ute.

Han synes ikke argumentet med at også ikke-røykerne må kunne hygge seg ute, holder mål.

— De har sine tilholdssteder, og vi har våre. Nå blir vi jaget. Det kjenner jeg godt igjen siden jeg er tater. Nå kommer det igjen, denne gangen mot røykerne.

- Det handler om livsglede

I flere av byens vannhull er tonen den samme. Røykere mener det ikke er vits i å gå ut, hvis de ikke kan røyke.

— Jeg leser at LO støtter forslaget om røykeforbud, men arbeidsplasser kommer til å gå tapt på dette, sier en mann som ønsker å være anonym. Tanken på å slutte har meldt seg, men blitt slått bort.

— Hvorfor skal jeg slutte? Dette handler om livsglede og livsverdier. Skal jeg leve lenge, eller godt? Jeg velger det siste, sier mannen som for øvrig hevder å ha en super helse.

— Jeg løper ringer rundt ikke-røykerne, sier han humoristisk.

- Går ikke igjennom

Knut Nilsen har ikke sans for at også røykerommene skal fjernes. Han jobber i perioder i Karasjok, der påbudet om å røyke utendørs får en helt annen betydning.

— Det skal jeg si deg, det er ikke moro å stå ute og røyke i 56 minusgrader. Jeg var blå på både lepper og hender og veldig sur, sier Nilsen.

— Et annen viktig poeng er det sosiale. Det er i røykerommene folk samles, det er der det er liv. Hvor skal vi gjøre av oss da? spør bursdagsbarnet.

På Skipperstuen sitter Helge og Knut. De er samstemt i sin kritikk av regjeringens forslag. Men de tror ikke det kommer til å gå gjennom.

— Fremskrittspartiet kommer i alle fall til å stemme mot og de må ha et stortingsvedtak. Nei, uten røyken forsvinner kosen. Da kan vi like godt holde oss hjemme, sier Knut.

Si din mening om lovforslaget på bt.no

FEIRET MED EN BLÅS: Kjell Nilsen hadde fødselsdag i går, og feiret med røyk og pils. - Røyken er en følgesvenn som holder meg med selskap. Et forbud vil skape flere ensomme mennesker, sier 61-åringen.