Norske linefiskere som drar linen ved Øst-Grønland fortviler.

— Det var gale før, men nå er hvalen helt rabiat, forteller Kjell Lorgen på autolinebåten "Torita" fra Ålesund, til Fiskaren.

Rene spiskammeret

Han forteller at spermasetthval på mellom 20 og 40 tonn regelrett spiser fangsten av linen, noen ganger til og med mens fiskerne drar linen inn.

— Det er åpenbart mangel på mat og en stadig økende bestand som gjør at lina er blitt rene spiskammeret, sier Lorgen.

Han mener at det kan virke som det svære sjøpattedyret er i stand til å gjenkjenne lyden fra autolinebåter, og at de ofte kommer når linen dras inn.

Taper millioner

— Spenningen med fiske er nå om det kommer hval eller ikke når lina dras inn, sier Kjell Lorgen.

Også trålere sliter med de godtesyke spermasetthvalene. Når trålene skal inn, varer det ikke mange minuttene før de matglade dyrene er på plass.

— Vi regner med å ha en fangstverdi på rundt tre millioner kroner på denne turen. Normalt skulle vi ha hatt fisk for 4,5 millioner. Kvalen har stjålet fisk for over et par millioner kroner fra oss. Den stjal før også, men aldri så mye og vilt som nå, forteller Rederen på "Torita".

Elleve kveiter på en uke

Med tre måneder på fiskefeltet ved Øst-Grønland, var "Torita" den båten som har holdt ut lengst ved Grønland.

Flere andre ga rett og slett opp til tross for store verdier i sjøen, skriver Fiskaren. "Høgstein" fra Sula skal ha fått fattige elleve kveiter på en uke da hvalplagen var på sitt verste.