– Permisjonen ble innvilget på ordinære permisjonsvilkår og var innenfor regelverket. Det har ikke vært noe som har talt for at vi burde holdt han tilbake fra permisjon, sier Sudland til NTB.

I 1998 ble Ming Quang Pham (34) dømt til 21 års fengsel for drapet på 18 år gamle Tom Halvorsen. For trekvart år siden ble han overført til Berg fengsel fra Ila landsfengsel i Bærum.

– Han kommer fra et strengere fengselsregime på Ila, men ble etter en skjønnsmessig vurdering flyttet over til oss som et ledd i en progresjonsrettet strafferegistrering. Her er det lavere sikkerhetsnivå, sier Sudland.

Lørdag ettermiddag ble Pham pågrepet av politiet i Larvik. I bagasjerommet på bilen hadde han liket av 31 år gamle Mohamed Ahssain, som har vært savnet siden fredag. Pham er nå siktet for forsettlig drap.

– Gjorde dere en feilvurdering da dere valgte å innvilge permisjon?

– Selvfølgelig er det lett å tenke at vedkommende aldri burde vært ute. Men det var ingenting som tilsa at dette ikke skulle gå bra, mener Sudland.

Han opplyser at Pham også tidligere har vært ute på permisjon, men at det har vært få ganger. Han har ikke tidligere brutt permisjonsvilkårene, ifølge Sudland.

– Har han vært ute også tidligere i uka?

– Det er godt mulig, men det har jeg ikke oversikten over, sier Sudland.

Han vil nå gå gjennom rutinene på innvilgelse av permisjon. (©NTB)