Noen minutter over åtte kommer Søviknes til kommunehuset. Som vanlig ulastelig antrukket, og tilsynelatende rolig. Men dette er på ingen måte en helt vanlig mandag for Fremskrittspartimannen. Han er tilbake i ordførerstolen etter at statsadvokaten i Telemark og Vestfold henla saken om det påståtte sex-misbruket av en 16-årig jente på FpUs årsmøte i fjor.

— Jeg gruer meg ikke. Først og fremst er det godt å være tilbake. Nå får vi ta tiden til hjelp, sier Søviknes til det fremmøtte pressekorpset.

Han er klar over at han sikkert får en blandet mottakelse i kommunehuset.

— Men det må jeg bare respektere.

I ryggen har han en meningsmåling utført av Bergens Tidende som viser at 57 prosent av innbyggerne i kommunen ønsker ham tilbake som ordfører. Samtidig har opposisjonspartiene klart uttrykt at de ikke ønsker ham tilbake.

Stortinget Søviknes har vært i kontakt med FrP-ledelsen etter at han bestemte seg for å komme tilbake som ordfører. Men han vil ikke kommentere hva de har sagt. Nå får tiden vise om han kan komme tilbake i rikspolitikken, mener han.

— Nå er jeg først og fremst ordfører, og konsentrerer meg om det. Hva som skjer videre, får tiden vise, sier Søviknes.

Han utelukker imidlertid helt at han er aktuell i forbindelse med stortingsvalget.

— Det er jeg garantert ikke, sier Søviknes.

Fred og ro Mandag vil den tilbakevendte ordføreren bruke tiden på sine nærmeste medarbeidere.

— I dag står døren til kontoret mitt åpen. Alle som vil kan komme og snakke med meg, sier Søviknes.

Han er opptatt av å gjenreise tilliten til kommunens innbyggere, og gleder seg til å begynne å tenke politikk igjen. Dessuten håper han mediepresset blir mindre.

— Os må få fred og ro fra dere journalister. Det trenger jeg også en stund, slik at jeg kan sette meg inn i de politiske sakene igjen, smiler Søviknes.

- Underlig situasjon Varaordfører Lisbeth Axelsen (H) flyttet ut av ordførerkontoret i helgen. Hun innrømmer at det er en spesiell situasjon at Søviknes nå er tilbake.

— Jeg vet ikke hvordan det blir å samarbeide med ham etter dette. Men vi får gjøre det beste ut av det, og konsentrere oss om politikken, sier Axelsen til NTB.

Hun understreker at Søviknes ifølge kommuneloven er i sin fulle rett til å komme tilbake, men overlater til framtiden å vise hvor klokt det var.

— Vi har sagt hva vi mener om denne saken, er hennes ordknappe svar.

NTB

TILBAKE PÅ JOBB: Mediainteressen var stor da Terje Søviknes var på vei til ordførerkontoret i Os mandag morgen. FOTO: HELGE HANSEN, SCANPIX