Forfatteren Håvard Melnæs var den av Se og Hør-journalistene som gjennom fem-seks år hadde tettest kontakt med kronprinsesse Mette-Marits far. Han omtalte flere ganger Sven O. som en far og pleiet kildeforholdet med ham regelmessig. Melnæs legger ikke skjul på at Høiby i begynnelsen var en viktig kilde for ukebladet.

I boka er det gjengitt en rekke samtaler fra møter og over telefon, som Melnæs hadde med Høiby. Han siteres i «bøtter og spann» gjennom en stor del av boka.

Advokat Hausvik vil ikke kommentere boka ytterligere og har ingen kommentar til om saken vil få rettslige følger.

– Det har jeg ingen kommentar til på det nåværende tidspunktet. Vi konstaterer bare at det er brudd på reglene om kildevern, er alt han vil si til NTB torsdag.

Betalte

I boka kommer det fram at Se og Hør det første året betalte Høiby mellom 300.000 og 400.000 kroner. Det var også Se og Hør som spanderte hans festantrekk da han var gjest i kronprinsparets bryllup i 2001.

Melnæs skriver om hvordan han var med på å kidnappe en beruset Sven O. den dagen tronarvingen Ingrid Alexandra ble født. Kronprinsessens far hadde tenkt seg til Rikshospitalet på besøk, men et samarbeid med Mette-Marits brødre og Se og Hør-journalisten fikk forhindret skandalen.

Han skriver også at han etter hvert fikk kvaler når det gjaldt sitt nære forhold til Sven O. Høiby.

– Jeg visste at jeg skrev ting om Sven O. som han burde vært forskånet for. Likevel skrev jeg dem, skriver han i boka.

– Når det gjelder sitatene står jeg inne for at meningsinnholdet i dem er i overensstemmelse med det jeg husker. I praksis har det ikke vært mulig å gjengi alt ordrett, heter det i etterordet.

Boka forteller også om at Melnæs ble sendt til London for å kjøpe avlyttingsutstyr som skulle brukes på Mette-Marit og hennes venner. Han forteller om Se og Hørs praksis for utbetaling av «hemmelige» honorarer og mange andre innsidehistorier.

– Dette er en historie verken kjendisene eller bladene som lever av dem vil at du skal vite noe om, står det på omslaget. «En helt vanlig dag på jobben» er neppe vanlig for så mange arbeidstakere her i landet.

Ingen kommentar

Informasjonssjef ved Slottet Astrid Versto ønsker ikke å kommentere boka til Melnæs.

– Nei, Slottet har ingen kommentar til boken, sier Versto til VG.

– Melnæs har laget en røverroman der jeg er skurken. Det kan jeg leve med, sier Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik til NTB.

Han er først og fremst sjokkert over at Melnæs skriver at han brukte narkotika i en intervjusituasjon.

– Dette er selvsagt helt forkastelig, og styrker meg i troen på at vi tok en riktig avgjørelse da våre veier skiltes. Jeg legger også merke til at Melnæs i boken innrømmer å ha tatt seg «kunstneriske friheter» som journalist og rett og slett diktet opp ting. Han medgir faktisk å ha vært uetterrettelig i tiden han jobbet i både VG og Se og Hør, skriver Nelvik i en e-post til NTB.

Han reagerer også på at Melnæs går langt i å røpe kilder, og vil understreke at kildevernet er hellig for Se og Hør.

– For øvrig bærer boken preg av at det er lenge siden Melnæs jobbet i bladet, skriver Nelvik.