– Kanskje er årsaken at vi har det litt travlere enn ellers i året, og trenger noe som er lettvint for å få tid til alt vi skal rekke over, sier fabrikksjef Joel Oresten ved Stabburets pizzafabrikker. Det kjøres doble skift, og av og til går det døgnet rundt langs fire produksjonslinjer i to fabrikker.

Oresten er fra Smögen på Sveriges vestkyst. Han har flyttet til Stranda med hele familien, og trives godt. – Nordmennene danker ut svenskene når det gjelder pizzaspising, kan han fortelle. Mens hver svenske spiser 1,1 kilo pizza i året, fortærer nordmennene 5,4 kilo i snitt og ligger helt på Europa-toppen.

Julemiddagen

Selv om ferdigpizza kan smake fortreffelig, høres det unektelig litt stusslig ut å spise Grandiosa på julaften. Oresten både håper og tror at forklaringen er at pizzaen konkurrerer med julegrøten tidlig på dagen, og at de fleste nyter et tradisjonelt, norsk julemåltid på julekvelden.

– Det er ikke noe mål for oss at folk skal spise pizza julekvelden, sier han.

Desembersalget forteller med all tydelighet at julemåneden er høysesong. 2200 tonn pizza, eller vel fire millioner pizzaer går ut fra de to fabrikkene på Stranda denne måneden. Det blir nesten en pizza per nordmann i gjennomsnitt.

Andre imponerende tall: Fabrikkene bruker 45 tonn mel, 34 tonn ost, 25 tonn kjøtt og 7 tonn tomatkonsentrat hver eneste produksjonsdag.

Pizzaeventyr

Pizzaeventyret på Stranda startet så smått i 1980 med Pizza Grandiosa. Fra en start på null, passerte pizzalinjen 50.000 pizza per dag i 1989 og 100.000 pizza per dag i 1994. I 1998 ble 30 millioner pizzaer av Grandiosa og Big One passert. Den foreløpige toppen ble nådd i fjor med 41 millioner pizzaer produsert på ett år.

Grandiosaen har en stor plass hos nordmenn. – Annenhver pizza som selges her i landet er en Grandiosa, forteller fabrikksjefen. Grandiosa er den mest solgte frossen-pizzaen både i Norge, Sverige og Finland.

Fabrikken på Stranda har 70 prosent av det markedet for frossen-pizza. Orkla, som eier Stabburet, har pizzaproduksjon også i Sverige, Polen og Tsjekkia, og det importeres noe pizza fra Sverige til Norge, sier Oresten.

Ingen utflagging

Pizzafabrikkene på Stranda har om lag 180 ansatte fordelt på 160 årsverk. Antall årsverk er redusert med 20 fra i fjor.

Pizzaproduksjonen var i 1988 truet av utflagging, men da svarte de ansatte med å øke arbeidstempoet på en måte som overbeviste Orkla-ledelsen om at det var lite å hente på å flagge ut. – Vår utfordring nå er hele tiden å rasjonalisere og automatisere, bare på den måten kan vi klare å være konkurransedyktige og samtidig lønnsomme, sier Oresten.

Inne i fabrikken er det industriroboter som gjør mye av jobben, men langs kontrollinjen er det både automatiske kontroller og mennesker som følger med.

Utenfor står vogntogene klare til å kjøre Grandiosaen ut til det norske folk. 11 vogntog fullastet med pizza ruller hver eneste dag gjennom hele året ut fra fabrikkene på Stranda.

JULEMAT: - 150.000 nordmenn spiser Grandiosa på julaften, fastslår fabrikksjef Joel Oretsen ved Stabburets pizzafabrikker på Stranda på Sunnmøre.
KJELLl HERSKEDAL / SCANPIX
KONTROLLERER: De to pizzafabrikkene på Stranda leverer over fire millioner pizza - 2.200 tonn bare i desember. Her er det Kari Overvoll Hole som har oppsyn med samlebåndet.
KJELL HERSKEDAL / SCANPIX