— Hadde han kommet én måned senere, ville han ikke kunne kjørt opp den gaten, sier vaktførstebetjent Tor Inge Kristoffersen i retten tirsdag morgen.

Kristoffersen er det første vitnet som forklarer seg i rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Han var på jobb i vaktsentralen i kjelleren under høyblokken da Breiviks bombe gikk av.

Kristoffersen forklarer at det stadig kjører biler helt frem til høyblokken.

Ofte feilparkeringer

— Vi trodde dette var en vanlig feilparkering. Vi jager daglig bort biler. Det dreier seg om budbiler og drosjer. Vi pleier å kontakte sjåføren og be dem fjerne bilen så fort som mulig, sier Kristoffersen.

Grubbegata går rett forbi høyblokken, og er en offentlig gate.

— Det står på et skilt at det kun er tillatt med innkjøring etter avtale. Folk respekterer jo ikke slike skilt, vi måtte jage vekk biler på daglig basis. Men det var arbeid i gang for å stenge gaten, sier Kristoffersen.

22. juli rakk han aldri å finne ut hvem som eide varebilen, før det smalt.

— Jeg ville sjekke registreringsnummeret for å slå opp i bilregisteret. Akkurat idet jeg zoomet inn på registreringsnummeret, eksploderte det. Det var ikke et smell, men et dypt drønn. Det sprakk vannrør i taket, og vann rant ned på oss. Brannalarmen gikk i alle byggene, og alle systemene pep, forklarer Kristoffersen.

Da røyken forsvant, så han hvor store skadene var.

— Vi så at det lå døde personer på bakken, og at det var enorme ødeleggelser.

- Det er absurd

Da vaktene sjekket videoopptakene, så de Breivik i det de trodde var en vekteruniform.

— Vi sørget for å gi informasjonen videre til politiet. Litt senere så vi på opptakene at han hadde et våpen da han gikk fra bilen, forklarte Kristoffersen.

Han ble også spurt om hva han syntes om Breiviks uttalelse om at alle som jobber i regjeringskvartalet burde be om unnskyldning til hans «norske søstre som blir voldtatt av muslimer».

— Det er absurd. Norge er et demokrati. Jeg har ikke noen problemer med å jobbe for den regjeringen som er.

— Har du noen politiske preferanser, spurte bistandsadvokat Siv Hallgren.

— Nei, jeg er ikke medlem av noe politisk parti.