Mandag ble pressen invitert til å besøke Utøya for første gang etter 22. juli. Journalister fra 13 ulike land var med.

— Det vil være vondt for mange å se bildene i mediene fra dette besøket, fordi de hittil har fått være private med sin sorg her ute. Samtidig forstår vi at det er et informasjonsbehov. Derfor velger vi nå å åpne øya for pressen, sa Eskil Pedersen, som var tilbake på øyen for fjerde gang etter terrorangrepene.

AUF-lederen er selv blant dem som greide å rømme unna drapsmannen, og det er steder på øya han ikke ønsker å bli fotografert. Likevel er han klar på at Utøya skal gjenerobres som et arnested for politikk og debatt blant unge.

— Ingen øy i Norge har formet det politiske Norge mer. AUF skal tilbake til Utøya, sa Pedersen.

— Han var helt rolig

Klokken 17.04 fredag 22. juli gikk Anders Behring Breivik om bord på MS «Thorbjørn» iført falsk politiuniform. Tre minutter senere gikk han i land på Utøya. Det tok bare noen sekunder før han hadde han skutt og drept sine to første ofre der, Utøya-leder Monica Bøsei og politimannen Trond Berntsen, Utøyas innleide vaktmann.

Deretter gikk han til kafébygningen på toppen av øyen, der mange hadde søkt ly etter lyden av skudd. Mange ble drept her.

Også på sydspissen av øyen mistet flere personer livet. Fra helikopter filmet NRK massemorderen da han sto i fjæresteinene med våpenet, mens ungdommer lå døde rundt ham.

Kjetil Vevle (23) fra Bergen ble vitne til de aller første skuddene som falt på Utøya. 23-åringen befant seg alene i et hus ved bryggen da Breivik gikk i land på øyen.

— Han var helt rolig, hadde ikke noe hastverk. De var noe av det mest skremmende, sa Vevle til BT noen dager etter terrorangrepet.Da var de fleste fortsatt samlet lenger inne på øyen etter et informasjonsmøte om eksplosjonen i Oslo.

— Vi sto sammen på terrassen da to personer kom for å møte ham, en politimann som var vakt på øyen og kvinnen som drev leirstedet. Han gikk rolig mot dem, og skjøt dem rett ned, sa Vevle til BT, som løp unna og reddet livet.

Tause spor

På Utøya er det i dag få spor etter massakren for 73 dager siden. Kaiområdet, hovedbygningen - der de første skuddene falt - og videre forbi låven og oppover bakken der AUFs ledere pleier å åpne sommerleiren, ligger øde og forlatt. Teltplassen er nå bare en gressplen.

Stillheten er påtrengende.

Ved kafébygningen kommer sporene som taust vitner om det som har skjedd. Det var dit Breivik først gikk etter å ha kommet over med båten, og det var der mange hadde søkt ly da lyden av skudd fra fergeleiet nådde dem. Kulehullene i veggene og det at deler av kledningen på veggene er fjernet taler for seg.

Det skal ha vært 586 personer på Utøya under angrepet. Anders Behring Breivik skal til sammen ha skutt og truffet mer enn 110 personer.

69 ble drept.

KAFÉBYGNINGEN: Her finnes de tydeligste, og stort sett eneste, sporene etter massakren. Kulehull i veggene, igjenspikrede vinduer og veggbekledning som er fjernet.
ERLEND L. HAUGEN