– Dette dreier seg om psykiatri, og en mor som har forsøkt å få gutten innlagt på psykiatrisk institusjon tidligere denne uka, ved flere anledninger. Det er en tragedie, sier Sjødin til NTB.

Den 75 år gamle kvinnen som ligger alvorlig skadd på sykehuset i Stavanger, ble et tilfeldig offer, mener advokaten.

– Han kjenner henne ikke i det hele tatt, så dette er fullstendig tilfeldig, ser det ut til, sier Sjødin. Han bekrefter at kvinnens sønn er polititjenestemann, men mener altså at dette ikke har noe med saken å gjøre.

Varetekt

18-åringen vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling mandag, men først skal han undersøkes av en lege for å finne ut om han er frisk nok til å sitte i fengsel.

Han ble pågrepet lørdag kveld, kort tid etter at kvinnen ble stukket i magen hjemme hos seg selv i Austtunlia på Hinna, noen kilometer utenfor Stavanger sentrum. 75-åringen skal ha blitt stukket ned idet hun åpnet døra for 18-åringen.

To andre unge menn er også pågrepet i saken, foreløpig siktet for medvirkning. Disse to er bekjente av 18-åringen, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

– Det kom fram opplysninger i saken som gjorde at vi fant grunnlag for å ta inn disse også, sier Monsen. Han sier de to hadde kontakt med 18-åringen i løpet av lørdagen, men at de trolig ikke var til stede under selve knivstikkingen.

– Uforståelig

Politiet har satt i gang en relativt bred etterforskning i saken for å finne ut hva som lå bak det brutale angrepet. Kvinnen ble trolig stukket med en lang kniv og ligger alvorlig skadd på Stavanger universitetssjukehus.

– Det virker nokså uforståelig, det som skjedde, og vi vil sette alt inn på å finne ut hva som var motivet, sier Monsen. Han bekrefter at 18-åringen kan bli underlagt judisiell observasjon, og at han allerede er blitt undersøkt av en lege. Politiadvokaten ville søndag kveld ikke si noe om hva som var kommet fram under søndagens avhør, verken av 18-åringen eller de to andre siktede.

Den foreløpige siktelsen mot 18-åringen er grov legemsbeskadigelse. Men dersom kvinnen ikke hadde blitt funnet så raskt, kunne dette fort ha blitt en drapssak.

– Det er ingen tvil om at skadene var alvorlige, og med slike blødninger skal man ikke ligge lenge, understreker Monsen.

Stavanger universitetssjukehus har opplyst at kvinnens skader er alvorlige, men at tilstanden er stabil. Hun måtte opereres etter at hun ble lagt inn.

Sporhund

Det var kvinnens sønn som meldte fra til politi og ambulanse etter at han fant henne.

– Han ble relativt raskt informert om at noe hadde skjedd med moren, sier Monsen til NTB.

En effektiv sporhund greide å lede politiet langs Jåttånuten til en adresse et godt stykke unna. Der fikk etterforskerne vite at den siktede 18-åringen hadde blitt kjørt hjem til seg selv, i en forkommen tilstand.

– Det var en usedvanlig god innsats fra politihundens side og helt avgjørende for at vi kunne pågripe den mistenkte såpass fort, sier Monsen.