Sprit, piller, ufrivillig graviditet, mobbing og vold er tema i teaterstykket «Ville tilstander».

Ungdommer har i samarbeid med foreldre og lensmann satt opp et teaterstykke ungdom flest kan kjenne seg igjen i.

Virkeligheten

Gruppen fra Søgne Ungdomlags Ungdomsteater lar publikum få innblikk i hva slags problemstillinger ungdom ned i fjortenårsalderen blir stilt overfor. Og det er ikke småtteri de serverer; de truer hverandre på livet på Blink, jentene blir dopet og utnyttet seksuelt og fester ender opp med at naboene tilkaller politi og ambulanse.

— Det er ingen tvil om at dette skjer i virkeligheten! slår skuespillerne fast.

De synes det har vært både utfordrende og litt skummelt å spille roller som er så rå, men samtidig så nær opp til virkeligheten.

— Foreldre burde bry seg mer og følge bedre med på hva de unge gjør. Noen foreldre er bare opptatt av seg selv og egen karriere, de lukker øynene og håper at det går bra, sier Sarah Jane Mac Lod, en av skuespillerne.

Hun håper stykket kan være med på å åpne noen øyne.

De unge skuespillerne mener foreldrene skal være gode forbilder og ikke «kule» voksne som aldri er hjemme og overlater de unge til seg selv og hjemme-alene-fester.

Får i gang debatt

— Handlingen er satt på spissen for å provosere og sette i gang tanker hos både unge og voksne. Vi tror stykket kan være med på å få i gang debatter rundt middagsbordet. Dette er et forsøk på å ta opp vanskelige tema på en ny måte, sier Elizabeth Mikkelsen, instruktør for ungdomsteateret.

Ungdom, foreldre og lensmannen leste gjennom manus på forhånd for å se om det er realistisk.

— Og det har vi fått vite at det er, sier Mikkelsen. Hun har lang erfaring innen barne- og ungdomsarbeid.

Terje Pedersen, lensmannen i Søgne mener alle som har barn i den aktuelle alder burde få anledning til å se teaterstykket.

— Drama kan være et godt forebyggende virkemiddel. Mange foreldre er sløve og naive og tenger en vekker. Kanskje kan en dramatisering som setter forholdene på spissen få dem til å følge bedre med, sier Pedersen.

En tankevekker

Mellom scenene får publikum faktaopplysninger om hvor ungdom kan henvende seg ved graviditet, angst og kjønnssykdommer. Det blir også opplyst om hva som er strafferammene for drapstrusler, voldtekt og buk av dop.

Jorunn Nome er mor til to tenåringer og synes stykket er en tankevekker.

— Det som skremmer meg mest er at de unge kan være så innmari fæle mot hverandre. Det er tøft gjort å lage et stykke som er så direkte og tar ungdomsmiljøer helt på kornet, sier Jorunn Nome etter forestillingen.

Hun får støtte av Jon Leif Eikaas og Marit Eik som også har barn i tenårene. De ikke er i tvil om at stykket berører aktuelle tema som kan få samtaler i gang i etterkant.

— Jeg tror ikke de unge er verre i dag enn tidligere, men de har fått nye måter å kommunisere på som gjør at skadevirkningene blir større. Mobbing på nett og mobiltelefon er vanskelig å få bukt med, sier Eikaas.

Må jobbe systematisk

— Ytre hendelser som teater og film kan være gode utgangspunkt for videre jobbing med vanskelige tema, forutsatt at de voksne ser forestillingen sammen med de unge, sier Svein Mossige, barne- og ungdomspsykolog og forsker ved NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

Men det er ikke nok bare å vise et teaterstykke. Han mener tema må jobbes videre med på andre måter i etterkant.

— De unge vil bli tatt på alvor. De må se at voksne gjør noe med problemene og ikke bare prater. Det kan virke mot sin hensikt hvis voksne maser hver gang de blir bekymret og ikke følger opp, sier Mossige.

Han mener skoler og ungdomsmiljø er blitt flinkere de siste årene til å jobbe systematisk for å stoppe tilfeller av mobbing.

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende

Lars Hoen
Lars Hoen