Onsdag og torsdag kunne alle journalister og medarbeidere i norske medier som har søkt og fått tillatelse til å følge Behring Breivik-rettssaken, hente sine adgangskort til Oslo tingrett.

Adgangskortet er personlig, med bilde og en egen såkalt QR-kode, som scannes av sikkerhetsvaktene ved inngangen til tingretten.

På Facebook og nettsider

Flere norske journalister valgte torsdag å ta bilde av adgangskortet — og legge det ut på sine egne Facebook-sider.

«Klar til innsats!», skriver en journalist og viser frem adgangskortet sitt.

«Siden det er poppis å legge ut adgangskortet til 22. juli - rettssaken, så får jeg også henge meg på :-)», skrev en annen medarbeider i en norsk avis på sin Facebook-side, rett etter at han hadde hentet ut kortet.

To medarbeidere i fagbladet Journalisten la ut bilder av sine adgangskort i en billedserie på nettsiden journalisten.no.

- Vi ønsker ikke sikkerhetsbrudd

Med litt kjennskap til et redigeringsprogram for bilder, er det en smal sak å laste ned bildet av adgangskortet, bytte ut bildet, skrive det ut i god kvalitet - og laminere det. Og vips så har man ulovlig tilgang til Oslo tingrett under 22. juli-rettssaken.

— Dette vitner om liten forståelse for det sikkerhetsregimet som det er lagt opp til, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no torsdag kveld.

- Hva skjer dersom noen klarer å komme seg inn i tinghuset med falsk legitimasjon?

— Vi ønsker ingen sikkerhetsbrudd. Det vil være en ekstra belastning for alle parter. Men det vil da være naturlig å ta de skritt som må til for å identifisere personen som har kommet seg inn.

På spørsmål om hele rettssalen må tømmes, svarer Fredriksen:

— Vi må gå så langt som den aktuelle situasjonen krever, sier Johan Fredriksen.

- Uprofesjonelt og uønsket

— Dette er noe av problemet med sosiale medier. Enkelte ser ikke helheten i hva de gjør, og hva det i verste fall kan føre til for seg selv og andre. Jeg synes det som er gjort er beklagelig, uprofesjonelt og uønsket, sier stabssjef Fredriksen.

- Hvordan vil politiet, som sammen med tinghusadministrasjonen har ansvaret for sikkerheten under rettssaken, angripe dette nå?

— Jeg vil sammen med mine sikkerhetsrådgivere umiddelbart kontakte tinghusadministrasjonen for å se hvilke tiltak som må igangsettes.

- Kan det bli aktuelt å skifte ut adgangskortene til journalistene som har lagt ut bildene på nettet - eventuelt å frata dem akkrediteringen til rettssaken?

— Vi må komme tilbake til hvilke tiltak vi må iverksette. Men jeg må si at det er lov for journalister å bruke hodet, ikke minst i forhold til en slik sak, der politiet og tinghusadminstrasjonen bruker så mye tid og ressurser på å gjennomføre rettssaken på en sikker og verdig måte, sier Fredriksen.

Politiet sier de har kontroll

Johan Frediksen ønsker likevel å avdramatisere sikkerhetsrisikoen rundt disse spørsmålene.

— Det eneste vi tross alt risikerer, er at noen på en spekulativ måte prøver å ta seg inn urettmessig i tinghuset. En slik person vil ikke klare få med seg farlige ting inn i rettssalen. I verste fall må vi ta hånd om denne personen, sier han.

- Og det kunne ha ført til forsinkelser i avviklingen av rettssaken?

— Blir vi nødt til å tømme tinghuset, vil det nok føre til en god del praktiske forsinkelser, ja.

Krever dobbel legitimasjon

Presseansvarlig Irene Ramm ved Oslo Tingrett rister på hodet over at journalister har delt personlige adgangskort på sosiale medier.

— Foreløpig anser vi dette som ubetenksomt av de aktuelle journalistene. Men om dette vedvarer - eller skjer igjen - vil vi vurdere å trekke tilbake akkrediteringen de har fått til 22. juli-rettssaken, sier Ramm.

Etter samtaler med stabssjef Johan Fredriksen og hans sikkerhetsrådgivere i Oslopolitiet, iverksetter tinghusadministrasjonen flere tiltak.

— Vi tar direkte kontakt med de journalistene som har publisert sitt adgangskort. I tillegg sender vi e-post til samtlige mediefolk som er akkreditert til rettssaken. Der vil vi minne om at adgangskortet til Oslo Tinghus er en verdigjenstand, som må behandles deretter, med den varsomhet det krever, sier Ramm.

- Vil dere kreve at journalister legitimerer seg i tillegg til adgangskortet som dere har gitt dem?

— Ja, vi har i kveld bestemt at man må ha annen godkjent ID i tillegg til adgangskortet, når de skal gjennom den grundige sikkerhetskontrollen utenfor tinghuset.

- QR-kodene på adgangskortene er unike, samtidig som de er enkle å kopiere. Nå ligger de tilgjengelig på nett flere steder?

— Vi må vurdere til i morgen, fredag, om vi skal tilbakekalle kortene fra de aktuelle journalistene - for å lage nye, avslutter hun.

Undres over problematikken

— Det står ikke omtalt i papiret som følger med adgangskortet at man ikke skal mangfoldiggjøre disse, sier redaktør Helge Øgrim i fagbladet Journalisten til Aftenposten.no.

— Kortene vil heller ikke være så vanskelige å avbilde for andre. Så det undrer meg litt om dette er et alvorlig sikkerhetsproblem. Men dersom det stemmer at det er et sikkerhetsproblem, slik Aftenposten antyder, så vil vi selvsagt ta hensyn til det, legger han til.

Etter at Aftenposten var i kontakt med Øgrim, valgte han å fjerne bildet av adgangskortene fra nettsiden.