• Skal denne regjeringen være liv laga, må villhestene temmes. Stoltenberg må temme Gerd-Liv Valla, og både SV og Senterpartiet må temme en del viltre hester i sine grupper!

Dette er rådet og advarselen fra en av de mest erfarne politiske kommentatorer i norsk presse. Arne Strand har selv bakgrunn som statssekretær og er politisk redaktør i Dagsavisen. Gjennom mer enn tretti år har han på nært hold sett regjeringer komme og gå — og gå i indre oppløsning.

LO-kritikken alvorlig

— Det mest alvorlige er at LO går så kraftig ut mot regjeringens skattepolitikk. Det vitner bl.a. om dårlig kommunikasjon, men avslører kanskje like mye at det ikke er gått opp for LO og Gerd-Liv Valla at de nå må forholde seg til en koalisjonsregjering, og ikke innbille seg at de har med en ren Ap-regjering å gjøre, sier Strand til Bergens Tidende.

Samtidig er det destruktivt, slik han ser det, at regjeringen blir møtt med opprør fra sine egne i Stortinget. Det gjelder både i striden om jagerfly til Afghanistan og når nestlederen i Senterpartiet krever endringer i skattepolitikken, etter at hans eget parti har stilt seg bak regjeringens opplegg.

— Det er ikke mindre betenkelig at en del av SV-erne i Stortinget er i villfarelse og tror at de kan frigjøre seg fra regjeringens politikk. Jeg er virkelig spent på hvordan SV vil opptre fremover. Villhestene må virkelig temmes! mener Arne Strand.

- Ingen hvetebrødsdager

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er også en garvet observatør som har sittet ringside ved mang en regjeringsdannelse. Han er, i likhet med Strand, forundret over mye av det han er vitne til:

— Det vanlige er at nye regjeringer opplever noe i nærheten av hvetebrødsdager i startfasen. Det er det motsatte vi ser nå. Jeg har aldri opplevd maken, og hvis ikke dette endrer seg, vil Jens Stoltenberg få store vanskeligheter fremover.

— Er det begynnervansker vi er vitne til?

— De ulike sakene som har skapt støy er isolert sett ikke så store, og jeg tviler på om det er disse regjeringen vil bli bedømt på i et lengre perspektiv. Men jeg er likevel oppriktig usikker på om ikke problemene vil forsterke seg. Når et negativt bilde fester seg, kan det lett forstørres og vedvare, sier Stanghelle.

Han er også forundret over LO-leder Gerd-Liv Vallas harde utfall i skattestriden, og forklarer det et stykke på vei med at LO aldri har hatt noen grunnfestet tillit til SV.

— Vedder du på at trepartiregjeringen varer til neste stortingsvalg?

— Nei, men jeg tør heller ikke vedde det motsatte, sier han.

- Uprofesjonelt av Valla

Også valgforsker Frank Aarebrot klør seg i hodet over LO-lederen:

— Gerd-Liv Vallas opptreden er det verste jeg har sett på lenge! Jeg har aldri før opplevd noe så uprofesjonelt som det hun har vist i den pågående skattedebatten. Hun opptrer jo som en ren amatør, sier han.

Aarebrot mener at Valla fra første stund har vært orientert om forhandlingene på Soria Moria, også om skattepolitikken. Derfor er han «sjokkskadet», som han sier, av den «råpopulismen» Valla har lagt for dagen.

— Sånn ville aldri Yngve Hågensen ha oppført seg! fortsetter Aarebrot.

Han er på samme måte som Strand og Stanghelle også overrasket over at Senterpartiets nestleder, Lars Peder Brekk, har stått frem med sterk kritikk av deler av skatteopplegget. Den slags har knapt hendt før i nyere tid på dette nivået.

«Du aldrig bliver gift»

— Jeg har for øvrig trodd at det var utslag av begynnervansker når SV-statsråder som Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal snubler. Sistnevnte lider åpenbart av samme syndrom som vi kan lese om i Wessels «Kjærlighet uten strømper»: «Du aldrig bliver gift, hvis det i dag ei skjer.»

Djupedal vil nemlig ha godt av å dempe seg og ikke være så geskjeftig med alle mulige utspill. Han skal jo ikke gjennomføre alle sine programposter i løpet av noen uker!

— Hvordan skal Stoltenberg komme seg ut av denne runddansen?

— Han er nødt til å gripe inn, sammen med de to andre partilederne, og forlange et minstemål av disiplin i rekkene, mener Aarebrot.

JARL FR. ERICHSEN, SCANPIX