27. oktober 2003 slo væpnede ranere til mot Postens brevsenter ved Oslo sentralbanestasjon.

Mens flere av ranerne tok seg opp i etasjene til et rom der de trolig forventet å finne store verdier, holdt en raner vakt i første etasje.

En politipatrulje som befant seg i nærheten da alarmen gikk, kjørte inn på området, bare for å bli møtt av skuddsalver.

Ligner Nokas

Det brutale ranet har en rekke likhetstrekk med Nokas-ranet.

Politiet har ment at det var en sammenheng mellom de to ranene, blant annet fordi samme type sjeldne patronhylser ble funnet etter begge ranene. Fremgansgmåten til ranerne var også svært lik. Men mens Nokas-ranet endte med et kjempeutbytte og en drept politimann, kom Post-ranerne bare unna med noen få hundretusener, mens politifolkene her kom seg i dekning og ingen ble skadet.

— Ikke hjernen bak

David Toska ble tidlig siktet for ranet av Postens brevsenter, men har hele tiden nektet straffskyld. Også etter at Erling Havnå, som ifølge sine egne forklaringer kjenner ransmiljøet gjennom Toska, ble dømt for dette ranet.

I retten i dag innrømmet Toska imidlertid at han var med på planleggingen av Post-ranet. Han vedgikk også at det var han som rekrutterte Erling Havnå til anslaget, men nekter for at han selv deltok i selve ranet.

Toska, som har lagt kortene på bordet som hovedmannen bak Nokas-ranet, vil ikke gå med på at han var hjernen bak Post-ranet. Han innrømmer å ha skaffet utstyr i forkant av ranet.

— Jeg stilte våpen til disposisjon. Jeg hadde kjøpt to sånne Zastava-gevær i utlandet. Det ene brukte jeg selv i Nokas-ranet. Jeg visste at det skulle skje et ran på Brevsenteret og hjalp til der jeg kunne, forklarte han ifølge VG Nett.

— På den tiden var jeg veldig interessert i kriminalitet. Det var den verden jeg levde i, sa Toska.

Tilsto tablettinnbrudd

I Oslo tingrett i dag tilsto Toska også innbrudd og tyveri av 840.000 narkotiske tabletter i Norsk Medisinaldepot i november 2000. — Vi fant blant annet Flumipan, som er Rohypnol. Så flere pakker med rød trekant. Det vi hadde håpet på var veksthormoner og Viagra og sånn, forklarte Toska ifølge dagbladet.no.

Tilståelsene blir gitt i forbindelse med avslutningen av den såkalte Wonderboy-saken, der Toska er tiltalt for å ha brukt Nokas-penger til hasj som ble forsøkt smuglet inn i Norge.

En avtale inngått mellom Toskas forsvarer Øystein Storrvik og statsadvokat Geir Evanger, godkjent av Oslo tingrett, gjør at Toska slipper å møte i retten for Post-ranet og tablettyveriet. Disse sakene blir avgjort sammen med Wonderboy-saken.

Maks 21 år

Toska kunne uansett ikke fått mer enn 21 års fengsel til sammen for alle sakene han har vært involvert i, og både påtalemyndighet og forsvarer mener det er ressursbersparende å droppe lange rettssaker. Så langt er Toska dømt til 18-års fengsel.

Avtalen innebærer også at saken der Toska har innrømmet å ha brutt seg inn i et bankbokshvelv på Bryn i 2001, blir lfrafalt. 600 bankbokser ble tømt for mer enn 20 millioner kroner. Toska ble frifunnet i denne saken, fordi retten mente at politiet brukte ulovlig provokasjon for å få tatt Toska.

Når Toska nå får sine saker avgjort en gang for alle, betyr det at hans eventuelle rolle i Munch-saken trolig aldri vil bli klarlagt. Både i det kriminelle miljøet og i politi og påtalemyndighet hersker det en oppfatning av at Toska hadde noe med Nokas-ranet å gjøre. Tidligere politispaner Johnny Brenna sa i ankesaken etter Munch-ranet at han mener Toska bestilte ranet for å ta politiets oppmerksomhet vekk fra Nokas-saken.

Også da Munch-bildene kom til rette, kom Toskas navn opp. Flere medier meldte den gang at det var Toskas forsvarer Øystein Storrvik som hadde ledet politiet til bildene, etter forhandlinger om soningsforhold for Toska.

SISTE GANG: David Toska og advokat Øystein Storrvik (bak) har tilbrakt mye tid i retten de siste årene. Nå går det mot slutten. Her hilser David Toska på statsadvokat Geir Evanger i Oslo tingrett i morges.
Bendiksby, Terje