Anders Behring Breivik er i dag på sin tredje dag med utspørring i Oslo tingrett. I retten forklarer han nå om hvorfor han ble frimurer.

— Jeg ville alltid, helt fra jeg var 17-18 år, bli frimurer, sier Breivik.

I hans kompendium eller manifest, er det også bilde av ham i frimureruniform. Dette gjorde han fordi han ville fremstille seg som en normal person, forklarer han.

Innavlet, tilbakestående

— Du har tatt bilde av deg som frimurer, spør aktor Svein Holden.

— Ja. Det er det kanskje greit å forklare, spør Breivik tilbake.

— Det høres greit ut, svarer Holden.

— Det er kanskje hundre momenter jeg gjorde for å gjøre det vanskeligere for media. Dette var ett av dem. Et slikt bilde skulle gjøre det vanskeligere for media å tegne meg som en innavlet, tilbakestående person, sier Breivik.

En femmenning og en venn av femmenningen var fadderne til Breivik.

— Du må ha faddere for å bli medlem, sier Breivik.

- Europeiske tradisjoner

Han forklarer at han ønsket å bli medlem i ordenen fordi han fikk det anbefalt. Han ville først ikke si av hvem, men forklarte etter hvert at det var en annen militant nasjonalist.

— Den militante nasjonalisten, sa han hva grunnen var for at du burde bli medlem, spør aktor Holden.

— Grunnen var at det er en kristen organisasjon som har ivaretatt europeiske tradisjoner som ingen andre har ivaretatt. I tillegg til at det er interessante tekster i frimurerbiblioteket. Det er alene grunn nok til å ønske å bli medlem.

— Hvordan opplevde du medlemsskapet? Svarte det til forventningene?

— Jeg var aldri spesielt aktiv i frimurerordenen. Årsaken var at jeg hadde helt andre prioriteringer. Jeg så på frimuringen mer som en hobby, svarer Breivik.