• Bildet av Høyre som et kalkulator-parti er ikke sannferdig. Som leder må jeg få endret folks oppfatninger av partiet, sier Erna Solberg.

Høyre-lederen skulle ønske Venstres leder Lars Sponheim ikke var så kategorisk avvisende til samarbeid med Fremskrittspartiet.

— Vi må bli flinkere til å snakke om mennesker fremfor milliarder, sier Erna Solberg, foran helgens landsmøte.

Høyre sliter med elendige meningsmålinger, og Solbergs fremstøt for samarbeid og dialog med Frp har fått en trang fødsel. Venstre-leder Lars Sponheim har sagt rett ut at han ikke tror på noen borgerlig flertallsregjering som inkluderer Frp.

Sist helg brakte BT også en meningsmåling som viste at Siv Jensen har dobbelt så mange tilhengere som statsministerkandidat som Solberg.

- Sentrumspartiene har gitt din samarbeidsinvitt til Frp en kald skulder? - Det er ingen bombe at den politiske avstanden er stor mellom Venstre/KrF og Fremskrittspartiet. Min lille bønn til Lars Sponheim er at han ikke må være så bastant negativ til tanken om å etablere et grunnlag for samarbeid mellom de fire opposisjonspartiene. Av hensyn til velgerne bør vi kunne vise at det finnes en plattform for dialog.

Over stokk og stein

- Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen sier han mister lysten på sa marbeid hver gang Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg åpner kjef ten? - Jeg kommer til å forholde meg til Frps leder, unnskyld formann Siv Jensen. Og jeg kommer til å gi beskjed når argumentene til Frp går over stokk og stein.

- Carl I. Hagen spår at du er ferdig som Høyre-leder før valget i 2009? - Jeg gidder ikke kommentere sånt, akkurat som jeg ikke uttaler meg om ledelsen i andre partier. Hagen er ikke mer kvalifisert til å synse om dette enn Hvermansen.

- Høyre har tradisjon for å spise sine ledere. Frykter du å lide samme skjebne som flere av dine forgjengere? - Jeg ønsker å avlive denne myten om at Høyre kapper hodene av ledere når partiet er i motgang. De fleste skiftene i nyere tid har skyldtes tilfeldigheter. Den eneste lederen som måtte gå etter et internt opprør var Jo Benkow.

Kultur og innvandring

- Dårlig per sonkjemi mellom Hagen og borgerlige politikere ble ofte nevnt som hovedå rsak til at det ikke er blitt noe samarbeid med Frp. Hvordan kommer du over ens med Siv Jensen? - Vi har et avslappet og greit forhold, men dette handler om politikk. Det som forener Frp og Høyre er fokuset på valgfrihet og lavere skatter og avgifter.

- Og hvor skiller dere lag? - På områder som kulturpolitikk og integrering av innvandrere. Et annet eksempel: Et konservativt parti vil aldri være med på å halvere bøndenes inntekter ved å kutte dramatisk i jordbruksstøtten over natten.

- Fremskrittspartiet vil bruke mye mer av oljeinntektene nå? - Her er Frps retorikk en stor utfordring. Partiet og venstresiden har forent seg i troen på at penger er løsningen på alt. For Høyre er ikke målet å bruke flest mulig offentlige kroner, men finne andre løsninger som sikrer enkeltmennesket trygghet nå og i fremtiden. Vi kommer ikke til å sitte i en regjering som vil ødelegge norsk økonomi. Ansvarlig politikk er grunnlaget for velferd, også for generasjonene som kommer etter oss.

- Så det kommer ikke på tale for Høyre å tappe mer av oljeformuen? - Vi skal bruke så mye av oljeinntektene som er forsvarlig. Vi må sikre evnen til å betale fremtidens pensjoner, og holde en ansvarlig linje som hindrer overoppheting i økonomien. Det paradoksale for Frp må jo være at deres linje vil fremtvinge mer liberal arbeidsinnvandring og påfyll av arbeidstakere fra EØS-landene enn det vi har i dag.

«Back to basic»

- Hvorfor sliter Høyre? - Kritikken mot oss som et kalkulatorparti er ikke rettferdig. Når dette bildet likevel er skapt, må vi ta det på alvor. Vi må «back to basic», og fremstå som partiet som har tillit til enkeltmennesker. Vi må også få formidlet at Høyre er et optimistisk parti som vil trygge folks velferd gjennom den økonomiske politikken. Og så må vi fornye det politiske repertoaret, og få synliggjort en del av de typiske Høyre-sakene. Som at vi er for mer veibygging.

- Opplever du at du har tillit og autoritet nok til å løfte partiet frem mot stortingsvalget i 2009? - Utfordringene er ikke noe «one woman-show». Her må det bygges stein på stein. Alle som var med å legge strategien før forrige valg, har et felles ansvar for at det gikk som det gikk.

- Har du mye kontakt med Kristin Clemet og de andre i det såkalte borgerlige vennetreffet som møtes for å stake ut kursen for et ikke-sosialistisk samarbeid i 2009? - Jeg har visst om dette initiativet, men partiledelsen har ingen linjer inn i det. For øvrig sender Kristin Clemet og jeg mange tekstmeldinger til hverandre.

- Slipper frem dyktige folk

- Tidligere Trondheim-ordfører Mar vin Wiseth hevder du hindrer Børge Brende i å få posisjoner i partiet? - Ingen av oss i partiledelsen sitter i valgkomiteen. Men Brende har en fremtredende jobb på Stortinget. Han er Høyres talsmann i energispørsmål, som jo er vår tids kanskje mest brennbare tema.

- Det har vært sagt at du er redd for å slippe frem dyktige folk i partiet? - Alle som kjenner meg vet at det ikke er en del av min lederstil. Ine Marie Eriksen, som leder utdannings- og forskningskomiteen, er et bevis på at vi slipper unge lovende politikere frem i Høyre, sier Erna Solberg.

- Hvordan er det å ha Kåre Willoch som syvende far i Høyre-huset? - Jeg opplever ikke ham som noen syvende far i huset. Willoch er nøye på å ikke blande seg opp i hva den sittende Høyre-ledelsen gjør. Han er en markant mediedebattant, som jeg skulle ønske vi hadde flere av på borgerlig side. Men jeg uenig med Willoch i synet på Israel og Hamas.