Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland tror fredspristildelingen til Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakkol Karman fra Jemen vil bli anerkjent i hele verden.

— Fredspristildelingen blir ikke angrepet fra en spesifikk stat slik som det gikk med prisen i fjor. Den ble ellers anerkjent over hele verden. Jeg tror denne også vil bli anerkjent over hele verden fordi vi løfter opp et så viktig tema, sa Jagland til pressen etter kunngjøringen av de tre fredsprisvinnerne.

- Kvinner må delta

Mandag er det valg i Liberia, men Jagland gjør det klart at dette ikke har vært i komiteens tanker.

— Vi har ikke sett an hjemlige forhold. Vi må se på hvem som har gjort mest for fred og har betydd mest for fred, sa han.

Jagland sa i sin tale at prisen deles ut for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet, for kvinners rettigheter til full deltakelse i arbeidet for verdensfred. Overfor pressen slo han fast at kvinner må delta for å oppnå fullt demokrati og for å løse konflikter.

Roste FN-arbeid

— Dette er å løfte opp et uhyre viktig tema over hele verden, men spesielt i Afrika, sa Jagland.

— Vi kan ikke oppnå fred i verden før kvinner har de samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle områder i samfunnet, sa Jagland.

I begrunnelsen for årets tildeling trekker Nobelkomiteen også fram FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

«Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den understreket behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt», heter det i begrunnelsen.