ARVID BERENTSENSørum

Det kom frem under advokat Frode Sullands eksaminasjon av sin klient Veronica Orderud i Nes herredsrett onsdag.

Et såkalt gjensidig testamente, hvor det tiltalte ekteparet Veronica Orderud og Per Orderud planla å testamentere gården til medtiltalte Kristin Kirkemo Haukelands sønn, var ett av temaene under eksaminasjonen.

Kan ha sett testamentet Tidligere opplysninger i saken har tydet på at kun ekteparet selv og dets daværende advokat visste om dette testamentet. Fra vitneboksen tidlig i ettermiddag åpnet Veronica Orderud muligheten for at halvsøsteren kan ha sett utkastet til testamentet. Kristin Kirkemo Haukeland var en del på gården i utkanten av Sørumsand årene før drapene.

— Dokumentet lå i en skuff hjemme hos oss, forklarte Veronica Orderud.

— Kan andre ha sett det? ville Sulland vite.

— Kristin var jo voldsom til å gå rundt over alt da..., svarte Veronica Orderud.

Hun forklarte seg også om en telefonsamtale med sin egen stefar og Kristin Kirkemo Haukelands far like etter at Per og Veronica kom hjem fra hundeutstilling i Nesbyen i Hallingdal drapshelgen.

Helt for jævlig- Han fortalte om en telefon fra Kristin, og sa at hun hadde sagt så mye i samtalen. Han sa at Kristin visste mye om drapene. Så sa han at «Jeg håper politiet ikke avlytter mobiltelefonen min, for i så fall har de henne på bånd», forklarte Veronica Orderud.

Advokaten som ekteparet brukte i gårdstvisten skal ifølge 29-åringen også ha nevnt muligheten for at Kristin Kirkemo Haukeland kan ha hatt noe med drapene å gjøre. Ifølge egen forklaring valgte Veronica Orderud imidlertid i det lengste å se bort fra muligheten for at halvsøsteren kunne ha noe med trippeldrapet natt til pinseaften å gjøre.

— I ettertid har halvsøsteren din forklart seg på en måte som involverer Per og deg i saken. Er det noe igjen av ønsket ditt om å beskytte henne nå? undret Sulland.

— Nei.

— Kan du forsøke å sette ord på hva du føler om det hun har forklart?

— Det er helt for jævlig. Jeg kommer aldri mer til å ha kontakt med den jenten - uansett hva som måtte skje.

- Dårlig forhold til stefaren- Går det mye energi på følelsene du har i forhold til Kristin?

— Ikke mye nå. Jeg har jobbet en del med det, og brukte mye energi på det mens jeg satt i varetekt, svarte Veronica Orderud.

Forsvareren hennes lurte også på om det var mulig for klienten å ha kontakt med stefaren etter løslatelsen.

— Det ble vanskelig å ha kontakt med ham, da han i forbindelse med løslatelsen sa at «nå kan dere bare dra til Syden alle sammen; du, Per, Kristin og hennes sønn, på Se og Hørs regning». Jeg hadde siste kontakt med ham og samboeren hans på nyåret 2000. Det ble vanskelig da det var åpenbart at de hadde valgt side. Kristins side, sa Veronica Orderud.

Schiøtz eksaminerer Advokat Frode Sulland er ved 13.00-tiden ferdig med eksaminasjonen av sin klient.

Resten av onsdagen skal Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz, Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer Tor Kjærvik og Lars Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik, stille spørsmålene de har til Veronica Orderud.