På pressekonferansen etter rettssakens andre dag sa forsvarer Geir Lippestad at hans klient var fornøyd med å ha fått fremlagt sitt budskap i 75 minutter i retten i dag. Men han fastholdt at det ikke var snakk om noen tale, men en forklaring.

— Det var en nedskrevet forklaring på hvorfor han gjorde det han gjorde. Vi vet hva denne saken dreier seg om, og da er det ytterst viktig å få hans syn og resonnement frem, sa Lippestad.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fortalte at flere av de pårørende hadde reagert negativt på at Anders Behring Breivik fikk snakke så lenge, noe hun også påpekte da hun avbrøt ham i retten.

— Vi ble enige om å bryte inn, for vi fikk mange henvendelser om det. Mange syntes det var belastende å høre det innlegget hans, der han gjør de som døde ansvarlige for det som skjedde. Vi oppfattet det også slik at han oppfordret til nye straffbare handlinger, sa Larsen.

- Hadde mer han ønsket å si

Tirsdagen utspørring handlet om perioden i Breiviks liv fra slutten av tenårene og frem til 2001, da Breivik sier han fikk kontakt med militante nasjonalister. Lippestad sa at den tiltalte var sliten da retten ble hevet, men tror ikke det blir tøffere for ham å forklare seg om terrorangrepene.

— I dag har han forklart seg sånn som han forklart seg for politiet. Jeg opplever ikke at han synes det er vanskeligere å snakke om det som skjedde i Regjeringskvartalet og på Utøya enn å snakke om ideologi, sa Lippestad.

På spørsmål om hva Breivik synes om aktoratets utspørring, sa Lippestad at det først og fremst var viktig for ham å få si det han fikk lov til å si innledningsvis.

— Han hadde mer han ønsket å si, men er fornøyd med det han fikk sagt i dag. Hans mål er å bli kjent tilregnelig. For ham er det å fortelle hvorfor han gjorde det han gjorde, det avgjørende, og ikke utfallet av rettssaken, sa Lippestad.

Breivik sa i innlegget sitt at han har tatt hensyn til de etterlatte og de pårørende i saken ved å legge bånd på seg selv i forklaringen. Han sa at han kunne ha kommet med flere detaljer om forhold som ville være vanskelig for de etterlatte å høre.

— Om han vil gjøre dette senere, kommer an på spørsmålene. Det blir en krevende sak, sa Lippestad.

Fryktet han ville slå seg vrang

Statsadvokat Inga Bejer Engh, som sto for aktoratets utspørring tirsdag, sa at det var vanskelig å sammenligne denne rettssaken med tidligere saker. Hun forklarte at hun holder en vennlig tone overfor Breivik fordi det er slik hun opplever at hun får mest ut av ham.

— Det er sånn jeg snakker til tiltalte i straffesaker. Min erfaring er at jeg får mer ut av dem på den måten enn om jeg har en aggressiv eller pågående tone. Det er et bevisst valg å ikke heve stemmen, sa Engh.

Da statsadvokat Svein Holden ble spurt om han samtykket i at Breivik burde få snakke ferdig fordi han fryktet at den tiltalte ellers ville slå seg vrang og nekte å forklare seg, sa Holden at «det var et moment i en helhetsvurdering, men ikke avgjørende».

Bistandsadvokatene opplevde ikke at Breivik presset retten til å få snakke ferdig..

— Det er sjelden man ser at en tiltalt i så liten grad tar til seg signalene, men jeg tror ikke dommerne opplevde at de ble tatt som gisler. Han tok litt regien der, men det var forsåvidt i overensstemmelse med de andre aktørene, sa Mette Yvonne Larsen.