Modernisering av jernbanens infrastruktur i Oslo-området og økende behov for alle typer jernbaneinvesteringer i resten av landet er blant utfordringene som står i kø for den nye jernbanedirektøren.

– Og det er viktig å være visjonær, presiserte Elisabeth Enger da hun ble presentert av samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) fredag etter utnevnelsen i statsråd.

Ifølge statsråden er Enger, som ikke er i familie med NSB-sjef Einar Enger, den beste kandidaten til stillingen etter Steinar Killi. Hun tiltrer på et nærmere bestemt tidspunkt etter at hun avslutter sin funksjon i Bærum etter vel åtte år i rådmannsstolen.

Ikke forespeilet ramme

Den påtroppende jernbanedirektøren opplyser til NTB at hun ikke er forespeilet noen spesielle rammebetingelser for jernbanen fremover.

– Vi har ikke hatt noen diskusjon om akkurat det, og jeg vil være like spent som alle andre når Nasjonal transportplan for 2010–2019 kommer til høsten. Men jernbanen har mange venner og veldig stor positiv oppmerksomhet. Så jeg regner med at det blir en positiv utvikling fremover, sier Enger.

Hun har registrert at arbeidet med forbedring av jernbanetrafikken i Oslo-området er på gang, og er enig i at dette er et nødvendig arbeid.

– Det vil være meget viktig for meg å følge dette opp etter at jeg tiltrer. Det er slik med offentlig infrastruktur som jernbanen at den er best når folk skipper å være opptatt av den til daglig, sier Elisabeth Enger til NTB.

– Håper de ble skuffet

49 år gamle Enger har siden 2001 vært rådmann i Bærum kommune. Hennes nye jobb ble bekjentgjort i administrasjonen i Bærum fredag middag, og hun «håpet at hennes gamle kolleger ble skuffet når de fikk nyheten», sa hun med et smil under Navarsetes presentasjon av henne.

Enger har bred ledererfaring – spesielt fra kommunesektoren som hun har arbeidet for i hele sin yrkesmessige karriere.

Hun har blant annet arbeidet som saksbehandler i Akershus fylkeskommune fra 1980 til 1982, og jobbet fra 1983 til 1989 som konsulent og senere rådmann i Skodje kommune. I årene etter var hun stabssjef og direktør i Kommunenes Sentralforbund, og deretter rådmann i Lier kommune fra 1994 til 2001.

Stas med en kvinne

Samferdselsminister Navarsete syntes det er stas at det nå kommer en kvinne inn i ledelsen i det som hittil har vært en mannsbastion.

– Men det viktigste var å finne en person som har god erfaring i ledelse og videreutvikling av en organisasjon med mange dyktige medarbeidere. Elisabeth Enger er en tydelig og dyktig leder, slik nåværende jernbanedirektør Steinar Killi er, sier Navarsete.

Statsråden trekker også fram at alle organisasjoner har behov for ansatte som kan se ting på en ny måte, og at det ligger viktige oppgaver foran Enger – både på drifts— og vedlikeholdssiden over hele landet.

Tanken om høyhastighetstog syntes Elisabeth Enger er spennende, men det må utredes veldig nøye og veies opp mot andre viktige investeringer.

– Men det er viktig å være visjonær, sier den påtroppende jernbanedirektøren.

Larsen, Håkon Mosvold