Det er blitt spekulert i om bruk av Sea King-helikopteret, som var rekvirert av helsevesenet fra Rygge flystasjon og sto på Voldsløkka i Oslo, kunne ført til at massemorderen Anders Behring Breivik hadde blitt pågrepet tidligere.

— Selv ved bruk av Sea King-helikopter ville det vært umulig å være på Utøya etter åtte minutter slik det påstås i aviser onsdag, ifølge stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Han sa også at å sette inn skarpskytter fra et politihelikopter ikke ville vært en mulighet i den virkelige verden.

— Det ligger masse trening bak. Det ligger blant annet også sertifisering av mannskaper, sa Fredriksen.

— Politihelikopteret er ikke en plattform beskikket til skarpe oppdrag, sa han.

Svært uventet

Han sa at dette er siste gangen han vil kommentere bruken av politihelikopteret.Fredriksen sa også at anslaget mot Utøya var en unik politimessig situasjon i verdenssammenheng. Det var ventet et terroranslag til etter terrorbomben i Oslo, men ikke at anslaget ville komme så langt unna Oslo.

Fredriksen ville ikke si noe om oppmøtested for politiet ved Utøya, men viser til at dette er det Nordre Buskerud politidistrikt som skal svare for.

Onsdag er det reist kritikk mot at politiet valgte å møtes et sted enn Utvika, som er den nærmeste havna i avstand til Utøya, og at også dette gjorde at politiet kom seg senere til øya enn nødvendig.

Ydmyk

Fredriksen slo fast at politiet gjorde det optimale i situasjonen de var i, da meldingen om skyting på Utøya kom.

— Men det er utopi å tenke at det ikke ligger læringspunkter i en så stor operasjon, sa han.

Fredriksen sa at han er ydmyk i at det kan komme innspill om forbedringer den endelige evalueringen legges fram. Men per dags dato mener han at politiet gjorde sitt beste ut fra situasjonen som forelå da de fikk melding om skyting på Utøya.

(©NTB)