• Jeg håper vi ser dem alle tilbake i Bergen på vanlige norske betingelser og vilkår. Det er behov for dem her.

Formannen i Fagforeningen Unionen, Roger Pilskog, er glad over at de 13 polske arbeiderne ble hjulpet ut av den akutte kritiske situasjonen de hadde havnet i. Nå er de, ikke helt tomhendte, på vei for å feire jul med familien i Polen

Henvendelse fra bedrifter

— Vi har fått en del henvendelser fra bergenske arbeidsgivere som trenger den kompetansen de polske arbeiderne har, og jeg håper vi skal kunne medvirke til at alle får seg arbeid under skikkelige forhold i Bergen.

Pilskog har hatt kontakt fra tre bedrifter som har vist konkret interesse.

Ga dem medlemskap

Fagforeningen Unionen, tok polakkene inn som medlemmer, og har vært deres store støttespillere i denne saken Foreningen har fullmakter fra alle 13, og er i full gang med forfølgning av personene bak det personlige selskapet Exact, for å få dem til å gjøre opp regningen for polakkenes arbeidsinnsats. De har kalkulert den til ca. en million kroner.

— Vi skal kjøre denne saken til ende, sier Pilskog til Bergens Tidende.

Takk til Rieber

— Vi er også takknemlig for at Yvonne og Bjarne Rieber har vist et så stort engasjement og bidratt så godt i den akutte situasjonen de var i, og at industrimannen Rieber tar så klart avstand for utnyttelse av andre lands arbeidskraft som han gjør.

— At innsamlingskontoen vår spratt opp fra 12.000 kroner på lørdag til over 50.000 mandag viser også at vanlige bergensere ikke aksepterer forsøk på utnyttelse av andre mennesker. Den kontoen vil være åpen frem til julaften, og vi skal formidle det som kommer inn videre til rette adresser i Polen, sier Pilskog.

Saken har bidratt

— Jeg har også et klart inntrykk av at denne saken har bidratt til informasjon hos andre polakker om deres rettigheter og hva arbeidstakere ikke skal finne seg i av behandling. Henvendelser til vårt kontor viser at det er flere som kan være utsatt for dårlig behandling. Det hersker også mangel på kunnskap om norske forhold. Blant annet tror mange polakker at de ikke kan ta familie med til Norge og få fast arbeid her. Det er jo helt feil, sier Pilskog til Bergens Tidende.