Klokken 16 fredag kveld åpnet innsjekkingen til Norway Cup på Ekebergsletta. Etter en time anslår sekretariatsleder Maria Jacobsen at rundt 50 klubber har sjekket inn.

Sikkerheten på Norway Cup er blitt et mye omdiskutert tema etter at PST torsdag morgen offentliggjorde en potensiell terrortrussel mot Norge. Det store arrangementet samler 30.000 deltakere fordelt på 1400 lag fra 50-60 nasjoner.

Føler seg trygge

En av klubbene som er på plass fredag kveld er Skjold IL, fra Tysvær utenfor Haugesund. De stiller i år med fire lag, og regner med de i alt er rundt 150-200 personer. Alle skal bo på Ekeberg camping, som ligger midt på området for arrangementet.

— Vi er faste gjester på campingen. Det er en ideell plassering, og sosialt. Vi har ikke gjort noen ekstra tiltak før vi kom hit i år, sier trener Bjørn Arne Steinsland.

Han og konen Hanne Steinsland har reist på Norway Cup med lag i elleve år. De føler seg like trygge i år som vanlig.

— Det vi har tenkt mest på er å ikke skake opp ungene. Ellers følger vi bare med i nyhetene på hvordan situasjonen utvikler seg, sier Bjørn Arne Steinsland.

Trygt med politi

Han forteller at ingen av spillerne har trukket seg, og at ingen foreldre har sagt de ikke vil sende barna.

— De eneste som har vært litt nervøse er de yngste spillerne vi har med oss. Noen har sagt de er litt bekymret med tanke på åpningesseremonien. Men jeg tror vi kommer til å gå der også, sier Hanne Steinsland.

— Vi regner med at politiet tar vare på det arrangementet, sier Bjørn Arne Steinsland.

Det er også varslet fra politiet sin side at de vil iverksette ekstra sikkerhetstiltak rundt arrangementet. Fredag var det flere politibiler på området.

— Jeg tror folk føler seg enda tryggere når det er politi i nærheten, sier Bjørn Arne Steinsland.

Ingen bekymring

Sekretariatsansvarlig Maria Jacobsen sier at stemningen fredag ettermiddag har vært svært rolig og god.

— Folk som kommer spør bare om de vanlige tingene, og uttrykker ingen bekymring. Det de er opptatt av er åpningsshowet og slike ting. Egentlig minner det om slik det var for tre år siden. Da startet Norway Cup en uke etter 22. juli, men alle kom, sier hun.

- Skal sende barna

Frode Kyvåg, Norway Cup-general, sa til NTB i går at beredskapen økes som følge av en mulig terrortrussel mot Norge.

– Vi har en gjennomtestet beredskapsplan og har tatt høyde for alle tenkelige scenarioer. Politiet vil bli noe mer synlig enn vanlig under turneringen, og vi gjør alt vi kan for å skape en trygg avvikling, sa Kyvåg.

Han sa også at han ikke opplever at Norway Cup er et mål.

Stabsjef i Oslo politidisitrikt Johan Fredriksen var torsdag svært tydelig på at foreldre bør sende barna sine til Norway Cup, selv om det foreligger en terrortrussel.

— Ja, det skal dere – ut i fra den informasjonen vi sitter på nå. Det er tøft for meg å si det, for den sårbarheten som er i samfunnet hele tiden, kunne slått inn på denne typen arrangement uansett. Nå er vi litt skjerpet, men det fortsatt så uspesifisert og lite håndfast, at Norway Cup ikke er nevnt spesielt, sa han på en pressekonferanse torsdag.

ALLE ER MED: Til tross for en potensiell terrortrussel mot landet har ingen av spillerne på Skjold trukket seg før Norway Cup. – Vi har heller ikke hørt fra foreldre som ikke vil sende barna, sier trener Bjørn Arne Steinsland.
HÅVARD BJELLAND
TRYGT: Be friends – be safe står det på armbåndene alle deltakerne får utdelt på Norway Cup i år.
HÅVARD BJELLAND