I dag skal de tre første vitnene fra Utøya fortelle retten hva de opplevde.

En av dem er båtfører Oddvar Hansen, som var en av de mange frivillige som fraktet livredde ungdommer fra Utøya mens massakren pågikk.

— Det skal bli godt å bli ferdig med det, for å være ærlig. Det er mange ting jeg ikke husker. Mye har kommet på plass i ettertid, sier Hansen.

— Vi skjønte ikke helt hva vi var med på den kvelden, sier han videre.

Hansen er som den eneste av de frivillige blitt kalt inn for å vitne i rettssaken.

Båten ble beskutt

Han ble beskutt da han plukket iskalde ungdommer opp fra Tyrifjorden, og var også en av dem som fraktet de første polititjenestemennene til Utøya.

Det er særlig én episode fra den kvelden som har plaget ham i ettertid. Båtførerne måtte ta vanskelige valg.

Ett av dem oppsto mot slutten av massakren.

Hansen plukket opp barn og ungdommer i vannet utenfor sørspissen på Utøya.

På selve odden så de at det sto mange som trengte hjelp. Ungdommene vinket etter dem. Så ble båten beskutt, og etterpå måtte de frakte politiet fra den røde gummibåten til Utøya.

Da de kom tilbake til sørspissen, var ungdommene døde.

Ingen forklaring

Den episoden har plaget Hansen i ettertid. Han har tenkt mye.

— Gjorde vi det riktige, skulle jeg gjort noe annerledes? Men konklusjonen er den samme hver gang jeg tenker på det. Vi gjorde det riktige. Dette var jo ikke vår feil, sier Hansen.

Hansen har brukt mye tid på å sette seg inn i saken, og har gjennom sin bistandsadvokat fått svar på mye av det han har gått rundt og lurt på.

Som hvor Anders Behring Breivik gikk rundt på øyen. Likevel er det enkelte ting han aldri vil få svar på.

— Det som kanskje har vært tøffest er det faktum at det ikke finnes noen god forklaring på det som skjedde 22. juli. Hele saken er bare tragisk, sier Hansen.

Spilte død

I tillegg til Oddvar Hansen, skal to andre overlevende vitne for retten i dag.

Den ene er Tonje Brenna, som er generalsekretær i AUF. Hun overlevde ved å spille død på en steinhylle nedenfor Kjærlighetsstien.

Den andre er Bjørn Jacobsen Ihler. Han tok hånd om to gutter på åtte og ni år på øyen. Ifølge NTB flyktet de mellom flere skjulesteder og skjulte seg blant noen trær ute i vannet, etter å ha blitt skutt etter.